Сладкиш за влюбени разнопосочности
Пак сладкиши, ... но няма как :) Обещах ви преди време, че ще ви споделя няколко рецепти на любимите сладости, които си забъркваме вкъщи, и този сладкиш е една от тях. Преди доста години го видяхме в едно списание, леееко го изменихме, добавихме банани и стана чудничко. Правим го с повод и без повод, понякога дори вместо торта за рожден ден и винаги го изяждаме за отрицателно време. Лесен и бърз е, затова и аз ще гледам да съм кратка. ;)
Продукти
- 3/4 пълномаслено кисело мляко
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.ч. бяло брашно
- 1 1/2 ч.ч. кафява захар
- 3 жълтъка
- 20 г какао (ако сложите повече, блатът ще е като брауни - малко по-плътен и и няма да е пухкав - вие решавате)
- 400 г заквасена сметана
- 250 г маскарпоне
- 80 г пудра захар (или толкова захар, че да ви е достатъчно сладък кремът)
- 3 средни банана
- кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
- Разбийте жълтъците с тел. Отделно разтворете содата в киселото мляко, след което го добавете към жълтъците.
- Добавете брашното, разбъркайте хубаво, след което добавете захарта и какаото.
- Аз го пека в продълговата тава, защото не искам блатът да става прекалено дебел. Ако го направите в стандартна форма за торта ще дойде доста висок, но пък не е и за голяма плоска тава... Пробвайте различни варианти, нищо не губите - при всички положения ще го изядете ;) Пече се, докато клечката не излезе без трохички по нея, на 160-170 градуса (около 25 минути при мен).
- Разбъркайте хубаво сметаната с маскарпонето, но не с миксер. Ако не ви се занимава, можете просто да използвате само заквасена сметана. Подсладете със захар.
- Когато блатът се охлади, поставете го в чиния за сервиране, нарежете кръгчета банан върху него и залейте със сметаната. Ако сте добавили маскарпоне, то ще помогне консистенцията да бъде по-"послушна" и да не се разтича. Поръсете с кокос и магията е готова.
В тази рецепта няма масло или олио, затова е хубаво да печете върху готварска хартия. Аз дори и нея не намазвам, защото после лесно я отлепвам от блата. Цялата рецепта се приготвя за отрицателно време, но сладкишът става по-вкусен с времето. Хапнете го на следващия ден, така че сметаната да напои леко блата и ароматите да се смесят в едно: банан, какао и сметана... Мечта :)
Коментари
Публикуване на коментар