Чийзкейк с шоколад и малини

Досега приготвянето на чийзкейк винаги се падаше на някой друг, но не и на мен. Помня как миналото лято с Жоро спорихме на плажа пече ли се, или не чийзкейкът. Аз бях заела губеща позиция и може би заради това свое невежество странях от производството на конкретния десерт, а когато за Коледа получих книжка с рецепти само за чийзкейкове, тактично намекнах от кой бих искала да опитам, без да давам обещания, че някога ще направя нещо сама. Е, днешният чийзкейк е толкова прекрасен, че измива срама от невежеството ми по отношение на маскарпонето, рикотата, кремата и тяхната термична обработка, а пък се приготвя толкова лесно, че се вдъхнових да погледна отново онази книжка с рецептите...



За бисквитения блат
  • 50 г масло
  • 225 г ореховки ( аз сложих 125 г ореховки и добавих бисквити амарето)
  • 50 г орехи
За пълнежа, който ще се пече
  • 275 г маскарпоне
  • 175 г рикота (или крема сирене)
  • 2 яйца
  • 45 г пудра захар
  • 250 г бял шоколад
  • 225 г  малини
За пълнежа, който няма да се пече
  • 115 г маскарпоне
  • 75 г рикота (или крема сирене)
  • бял шоколад


Начин на приготвяне:
  1. Разтопява се маслото, маха се от огъня и към него се добавят смлените в блендер (да речем) бисквити и орехи. Сместа се разпределя равномерно по дъното на тавичка с махащи се стени (с диаметър 23 см) и се натъпква хубаво с дъното на чаша (или нещо по-хитро, ако се сетите). Важното е да стане стегнато и равно.
  2. Маскарпонето и рикотата се разбиват. Аз ползвах крема сирене, което се оказа фантастичен избор, да не говорим за икономичен. ;) Добавят се яйцата и захарта. Разбива се, докато не стане еднородна смес.
  3. Шоколадът се разтопява на водна баня (за хората със здрави нерви) или в микровълновата, като редовно се проверява и разбърква. Аз броя до 20 и разбърквам и като е почти като течен, но не съвсем, го махам. Досега не съм съсипвала шоколад, предполагам, че не бих могла да си го простя, ако се случи... Та шоколадът се добавя към сирената и се разбърква, след което идва ред и на малините, които храбро разбих с миксера (не самостоятелно, разбира се - с всичко останало). Изпаднах в ужас като видях как цялата смес стана като мус с мехурчета и реших, че съм съсипала всичко, но се оказа, че така е трябвало да се случат нещата.
  4. Сместа се изсипва върху блата от бисквити, орехи и масло и се пече 1 час на 150 градуса. След това се оставя във фурната да се охлажда... може и цяла нощ. През това време сместа от сирената, която се е запекла, ще спадне и ще направи нещо като естествено кратерче, което по-късно се запълва с останалото маскарпоне и рикота. Просто този чийзкейк сам си знае работата. :)
  5. Най-накрая се настъргва бял шоколад и се поднася хладничко и с нещо романтично за пиене. Специално ще отбележа, че според моята майка този чийзкейк е създаден, за да прави компания на чаша бяло вино, но аз лично се въздържах. Вие обаче експериментирайте спокойно ;)

Накрая мога да ви споделя, че вкусът му е наистина изпипан и неустоим. Може да се конкурира с много сладкиши, които съм яла в скъпи заведения, а мисълта, че го направих като на игра, не ми дава мира - толкова много ме радва :):):)

Приятно готвене!

Коментари

Популярни публикации