Есенни сладкиши - част първа ;)
Вкъщи изпратихме октомври месец с изобилие от сладкиши. Halloween за нас се оказа повод не просто да се съберем с приятели, но и да похапнем вкусно. Масата ни беше есенна, весела и пъстра. Имаше няколко вида тиква: истинска - за украса, истинска изпечена, пюрирана и добавена към мъфини, на картинка на слафетка и под формата на два вида сладки. По-точно сладките бяха с външния вид на тиква...
Най-напред ще започна със сладките, които трябваше да наподобяват малки симпатични тиквета. Видях такива в Pinterest и реших да заимствам визията им, защото там не намерих рецептата, която вървеше с тях. Спрях се обаче на една рецепта от любима моя книга, от която всичко направено и опитано до този момент е страхотно. Моят вариант на тези симпатични тиквички малко се разля, но се получиха хубави и вкусни бисквити. От сместа се получават доста бройки сладки, така че ще имате и за раздаване. ;)
Най-напред ще започна със сладките, които трябваше да наподобяват малки симпатични тиквета. Видях такива в Pinterest и реших да заимствам визията им, защото там не намерих рецептата, която вървеше с тях. Спрях се обаче на една рецепта от любима моя книга, от която всичко направено и опитано до този момент е страхотно. Моят вариант на тези симпатични тиквички малко се разля, но се получиха хубави и вкусни бисквити. От сместа се получават доста бройки сладки, така че ще имате и за раздаване. ;)
Бадемови сладки с формата на симпатични малки тикви

Продукти
- 150 г меко масло
- 115 г пудра захар
- 1 жълтък
- 2.5 мл бадемова есенция (ако искате по-наситен бадемов аромат. Ако не сте чак такъв фен, можете да сложите друга есенция, както направих аз - на зелен лимон например)
- 115 г бадемово брашно
- 175 г обикновено брашно
- 20-30 сурови тиквени семки
- сладкарска боя (оранжева)
Начин на приготвяне
- Маслото и захарта се разбиват с миксер, докато не се получи кремообразна смес.
- Към маслената смес се добавя жълтъкът, разбива се.
- Добавят се и останалите съставки: есенцията и двата вида брашно.
- Разбърква се хубаво с шпатула, добавя се оранжева сладкарска боя, след което с помощта на лъжичка се измерва еднакво количество, което оформяте като малки топчета. Вие си преценете колко големи да бъдат, но не забравяйте, че при печенето се разливат лекичко.
- Когато топчетата са наредени в тавата, леко притиснете с пръст в центъра всяко едно от тях, за да заприлича малко на тиква, след което боднете по една тиквена семка.
- Печете на 160 градуса около 20 минути или до зачервяване. Оставете ги малко на решетка да изстинат, след което можете да започнете да ги унищожавате.
По принцип това е оригинална италианска рецепта за бисквити, които се слепват с шоколад. Тиквената семка обаче се оказа добро попадение, друг път дори бих сложила още няколко - от тикви да станат таралежчета... Това все пак са едни приятни бисквити, които можете да променяте според вкуса си, така че да ги превърнете в перфектното допълнение към чаша топло мляко или чай.
Един от най-любимите ми сладкиши, който е спечелил сърцата на всички, които са го опитали, е сметаново руло, което знам от приятелка. Това е рецепта, която изтръгнах с ужасно много усилия, мрънкане и молене, така че е истинско чудо споделянето й сега с вас. Само искам да се оправдая за семплия вид на рулото - няма никакви допълнителни украси, никаква пудра захар и формички, защото така, чисто, то е самото съвършенство.
Шоколадово руло със заквасена сметана и сладко

Продукти:
- 600 г заквасена сметана
- 6 яйца
- 5-6 с.л. кафява или бяла захар
- пудра захар
- какао
- сладко от смокини
- ванилия
Начин на приготвяне:
- Първо разделете белтъците от жълтъците в две отделни купи.
- Към жълтъците добавете 5-6 с.л. захар и разбийте добре.
- Добавете 2 с.л. какао и разбъркайте отново.
- Разбийте белтъците в тяхната си купа толкова добре, че да стоят като циментирани :D Помня първия път, когато Муши (това е кодово название) ме гледаше какво правя и само повтаряше: "Още бъркай, още, още..."
- Когато белтъцте са готови, добавете ги постепенно към другата смес и бъркайте със силиконова шпатула. Сложете някаква ванилия, ако ви се намира и ако имате желание ;)
- Печенето е сложната част... Както виждате, това са просто яйца със захар и има опасност да изтървете блата или да направите един хубав какаов омлет. Разтелете хартия за печене в плоска и голяма тава, изсипете сместа и хубаво я изравнете с шпатула - не силиконова. Пече се на 170 градуса около 20 минути. Можете да надигнете в някакъв момент някое крайче и да проверите всичко наред ли е и дали не е загорял блатът. Разбира се, и тук можете да си послужите с дървено шишче и да боднете, за да се убедите, че не е другата крайност - суров.
- Това беше най-трудната част. Сега следва малко по-малко трудната - навиването. Когато блатът е изстинал, се поставя върху чиста кърпа или най-добре - върху прозрачно фолио. Отгоре се слага сметаната, която сме разбъркали с 5-6 с.л. пудра захар. Не е нужно да е прекалено захарно, защото полсе се добавя и сладко. Сметаната се намазва върху блата, отгоре се поставят ситно нарязани парченца смокиня (по възможност - от домашно сладко от бабата на Муши), след което стегнато и чевръсто рулото се навива. Моето руло този път не е пример за стегнатост, защото се позаплеснах и го разхлабих, но за щастие това не променя вкусовите му качества :)
- Когато го навиете стегнато, но не чак толкова, че сметаната да изтече от краищата му, го завивате от всички страни с фолио и го оставяте да нощува в хладилника. Аз го поставям в правоъгълна формичка за хляб, за да придобие по-закръглена форма и да не се разтече.
- На другия ден го махате от фолиото и започвате да режете тънки изкусителни парчета. Повярвайте ми, никога не стига това нещо - толкова е вкусно!!!
Пожелавам ви да си го направите при първа възможност, както и сладките с форма на тиква. Следващият пост пак ще бъде с тиквено начало, но с ябълково продължение. To be continued, както се казва :) Цък
Коментари
Публикуване на коментар