Есенни сладкиши - част първа ;)

Вкъщи изпратихме октомври месец с изобилие от сладкиши. Halloween за нас се оказа повод не просто да се съберем с приятели, но и да похапнем вкусно. Масата ни беше есенна, весела и пъстра. Имаше няколко вида тиква: истинска - за украса, истинска изпечена, пюрирана и добавена към мъфини, на картинка на слафетка и под формата на два вида сладки. По-точно сладките бяха с външния вид на тиква... 

Най-напред ще започна със сладките, които трябваше да наподобяват малки симпатични тиквета. Видях такива в Pinterest и реших да заимствам визията им, защото там не намерих рецептата, която вървеше с тях. Спрях се обаче на една рецепта от любима моя книга, от която всичко направено и опитано до този момент е страхотно. Моят вариант на тези симпатични тиквички малко се разля, но се получиха хубави и вкусни бисквити. От сместа се получават доста бройки сладки, така че ще имате и за раздаване. ;)

Бадемови сладки с формата на симпатични малки тикви




Продукти
  • 150 г меко масло
  • 115 г пудра захар
  • 1 жълтък
  • 2.5 мл бадемова есенция (ако искате по-наситен бадемов аромат. Ако не сте чак такъв фен, можете да сложите друга есенция, както направих аз - на зелен лимон например)
  • 115 г бадемово брашно
  • 175 г обикновено брашно
  • 20-30 сурови тиквени семки
  • сладкарска боя (оранжева)
Начин на приготвяне
  1. Маслото и захарта се разбиват с миксер, докато не се получи кремообразна смес.
  2. Към маслената смес се добавя жълтъкът, разбива се.
  3. Добавят се и останалите съставки: есенцията и двата вида брашно.
  4. Разбърква се хубаво с шпатула, добавя се оранжева сладкарска боя, след което с помощта на лъжичка се измерва еднакво количество, което оформяте като малки топчета. Вие си преценете колко големи да бъдат, но не забравяйте, че при печенето се разливат лекичко.
  5. Когато топчетата са наредени в тавата, леко притиснете с пръст в центъра всяко едно от тях, за да заприлича малко на тиква, след което боднете по една тиквена семка.
  6. Печете на 160 градуса около 20 минути или до зачервяване. Оставете ги малко на решетка да изстинат, след което можете да започнете да ги унищожавате.
По принцип това е оригинална италианска рецепта за бисквити, които се слепват с шоколад. Тиквената семка обаче се оказа добро попадение, друг път дори бих сложила още няколко - от тикви да станат таралежчета... Това все пак са едни приятни бисквити, които можете да променяте според вкуса си, така че да ги превърнете в перфектното допълнение към чаша топло мляко или чай.

Един от най-любимите ми сладкиши, който е спечелил сърцата на всички, които са го опитали, е сметаново руло, което знам от приятелка. Това е рецепта, която изтръгнах с ужасно много усилия, мрънкане и молене, така че е истинско чудо споделянето й сега с вас. Само искам да се оправдая за семплия вид на рулото - няма никакви допълнителни украси, никаква пудра захар и формички, защото така, чисто, то е самото съвършенство.

Шоколадово руло със заквасена сметана и сладко




Продукти:
  • 600 г заквасена сметана
  • 6 яйца
  • 5-6 с.л. кафява или бяла захар
  • пудра захар
  • какао
  • сладко от смокини
  • ванилия
Начин на приготвяне:
  1. Първо разделете белтъците от жълтъците в две отделни купи.
  2. Към жълтъците добавете 5-6 с.л. захар и разбийте добре.
  3. Добавете 2 с.л. какао и разбъркайте отново.
  4. Разбийте белтъците в тяхната си купа толкова добре, че да стоят като циментирани :D Помня първия път, когато Муши (това е кодово название) ме гледаше какво правя и само повтаряше: "Още бъркай, още, още..."
  5. Когато белтъцте са готови, добавете ги постепенно към другата смес и бъркайте със силиконова шпатула. Сложете някаква ванилия, ако ви се намира и ако имате желание ;)
  6. Печенето е сложната част... Както виждате, това са просто яйца със захар и има опасност да изтървете блата или да направите един хубав какаов омлет. Разтелете хартия за печене в плоска и голяма тава, изсипете сместа и хубаво я изравнете с шпатула - не силиконова. Пече се на 170 градуса около 20 минути. Можете да надигнете в някакъв момент някое крайче и да проверите всичко наред ли е и дали не е загорял блатът. Разбира се, и тук можете да си послужите с дървено шишче и да боднете, за да се убедите, че не е другата крайност - суров.
  7. Това беше най-трудната част. Сега следва малко по-малко трудната - навиването. Когато блатът е изстинал, се поставя върху чиста кърпа или най-добре - върху прозрачно фолио. Отгоре се слага сметаната, която сме разбъркали с 5-6 с.л. пудра захар. Не е нужно да е прекалено захарно, защото полсе се добавя и сладко. Сметаната се намазва върху блата, отгоре се поставят ситно нарязани парченца смокиня (по възможност - от домашно сладко от бабата на Муши), след което стегнато и чевръсто рулото се навива. Моето руло този път не е пример за стегнатост, защото се позаплеснах и го разхлабих, но за щастие това не променя вкусовите му качества :)
  8. Когато го навиете стегнато, но не чак толкова, че сметаната да изтече от краищата му, го завивате от всички страни с фолио и го оставяте да нощува в хладилника. Аз го поставям в правоъгълна формичка за хляб, за да придобие по-закръглена форма и да не се разтече.
  9. На другия ден го махате от фолиото и започвате да режете тънки изкусителни парчета. Повярвайте ми, никога не стига това нещо - толкова е вкусно!!!
Пожелавам ви да си го направите при първа възможност, както и сладките с форма на тиква. Следващият пост пак ще бъде с тиквено начало, но с ябълково продължение. To be continued, както се казва :) Цък

Коментари

Популярни публикации