Есенни сладкиши - част втора
Есента със сигурност е сезонът на плодовите сладкиши. По принцип не обичам запечени ябълки и като цяло предпочитам да консумирам плодовете, без да са минали през термична обработка, но за някои сладкиши правя изключение. Един от най-вкусните, който съм опитвала някога, е проста комбинация от карамелизирани круши и бутер тесто. За него ще ви разкажа някой друг път, защото днес ще ви споделя още едно изкушение от трапезата ни за Halloween, както и ябълковия сладкиш, специалитет на моята сладокусна майка. ;)
Тиквени мъфини без глазура

Продукти:
- 1 1/2 чаша брашно (каквато си ползвате по принцип за оразмеряване на сухите съставки)
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 1/4 ч.ч. пудра захар
- 1/2 ч.ч. олио
- 2 леко разбити яйца
- 1/2 ч.ч. прясно мляко
- 1 ч.ч. тиквено пюре
Начин на приготвяне:
- Сварете няколко малки парчета обелена тиква, така че после да напълните 1 ч.ч. с тях. Когато са сварени добре, намачкайте ги и ги разбийте леко.
- В купа изсипете сухите съставки. Разбъркайте ги.
- Във втора купа разбийте яйцата с олиото и млякото. Добавете тиквата. Разбийте хубаво.
- Към тиквената смес добавете сухата смес. Разбъркайте хубаво и изсипете в предварително приготвени формички за мъфини. Стават точно 12, ако сипвате по 4 с.л. във всяка формичка :)
- Пекат се на 170 градуса за около 20 минути. След като изстинат, можете да ги украсите или да ги съхраните за следващия ден.
Важно е да знаете, че тези кексчета са влажни и ако ги затворите в кутия, ще станат още по-влажни. Това обаче не променя вкусовите им качества, от опит го разбрах ;)
Продължавам да изпълнявам обещанието си да ви покажа сладкишите, които най-често правим вкъщи. Дойде ред и на един ябълков сладкиш, който мама прави от много, много години. До ден днешен аз го ям така: първо бисквитите, после хрупкавата коричка на блата, след това и самия блат, а най-накрая и ябълките с останалата по тях благинка от бисквити и блат. Рецептата изглежда много елементарна, но рядко се получава от първия път. Не се отчайвайте обаче! Все някога ще стане ;) Пък и според мама, ако не стане - вината е изцяло ваша, така че - мислете му :D
Ябълковият сладкиш на мама
- 125 г масло
- 2 пакета бисквити с масло "Роден край"
- 3-4 обелени червени ябълки (ако искате да е по-киселко, заменете със зелени ябълки)
- 6 яйца
- 1 1/2 ч.ч. захар
- 1 1/2 ч.ч. бяло брашно
- ванилия или ванилена захар
Начин на приготвяне:
- Разбийте яйцата и постепенно прибавете към тях захарта и брашното. За аромат се добавя ванилия или ванилена захар.
- В тавата, в която ще печете сладкиша, разтопете маслото. Нарежда се плътен пласт от бисквитите.
- Ябълките се нарязват на кръгчета от 4-5 мм и се нареждат върху бисквитите.
- Залива се със сместа и се пече в средата на фурната за около половин час (или до златисто) на 170-180 градуса.
При тази рецепта трябва да внимавате особено много с печенето, тъй като най-долният пласт от бисквити може да хване неприятен загар. При това - скоростно...
Ами нали се разбрахме.. при втория опит, ще стане! ;)
Коментари
Публикуване на коментар