Бързият и винаги хубав кекс на баба
Един много бърз, но винаги успешен десерт. Ако се чудите защо публикувам най-обикновена рецепта за кекс, то е, защото дори това да направиш вкусен кекс не е лесна работа: опитвала съм доста жилави, безвкусни или сухи кексове, а при този на баба няма опасност това да се случи. Другата причина е, че спасява положението, когато ви изненадат гости и преди всичко - за час-два остават само трохички...

Необходими продукти:
Тъй като рецептата винаги сме правили с наличните чаши вкъщи, а не с мерителни, дала съм ориентировъчни грамажи в скоби.
- 4 яйца
- 1 ч.ч. захар (към 220 г)
- същата 1 ч.ч. кисело мляко
- 3/4 ч.ч. олио
- 3 ч.ч. брашно (към 360 г)
- бакпулвер
- лимонова кора или есенция
- какао
- бял шоколад за глазура (по желание)
Начин на приготвяне:
- Яйцата се разбират хубаво със захарта.
- Добавя се киселото мляко и се разбива.
- Добавя се олиото.
- Брашното се пресява с бакпулвера в сместа. Разбърква се.
- Сместа се изсипва почти цялата във формичка за кекс, а остатъкът се смесва с какаото. Тъмната смес се изсипва върху светлата и с една лъжичка започвате да правите спираловидни движения, за да смесите двата цвята внимателно. Така, като се изпече, кексът ще има шоколадови вълнички.
- Добавете лимонови корички или есенция.
- Пече се на печка на дърва. Ако имате. :) Ако нямате, може да се пробвате и на нормална фурна на 170 градуса за около 30-40 минути - докато клечката излезе суха от кекса.
- Препоръчвам ви да не пипате повече по вътрешността на кекса, защото аз направих и такъв експеримент и не беше особено успешен. Тоест: пак е вкусно, но не по-вкусно от оригиналната рецепта. Ако все пак искате нещо по-различно или просто търсите по-празничен вид, можете да разтопите шоколад в малко масло и да направите глазура.
ако може да попитам дали брашното не трябва да е 340,защото така не се връзва да е
ОтговорИзтриванеМного благодаря за коментара! Явно съм записала само за една чаша, веднага ще поправя. Измерих наново чашата, която ползвам: една чаша при мен е 120 грама по везна. Оставям го 360 г брашно.
ИзтриванеНадявам се да споделите дали се е получил вкусен кекс, след като направите рецептата!
ако може да попитам дали брашното не трябва да е 340,защото така не се връзва да е
ОтговорИзтриване