Бързият и винаги хубав кекс на баба

Един много бърз, но винаги успешен десерт. Ако се чудите защо публикувам най-обикновена рецепта за кекс, то е, защото дори това да направиш вкусен кекс не е лесна работа: опитвала съм доста жилави, безвкусни или сухи кексове, а при този на баба няма опасност това да се случи. Другата причина е, че спасява положението, когато ви изненадат гости и преди всичко - за час-два остават само трохички...




Необходими продукти:

Тъй като рецептата винаги сме правили с наличните чаши вкъщи, а не с мерителни, дала съм ориентировъчни грамажи в скоби.
  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. захар (към 220 г)
  • същата 1 ч.ч. кисело мляко
  • 3/4 ч.ч. олио
  • 3 ч.ч. брашно (към 360 г)
  • бакпулвер
  • лимонова кора или есенция
  • какао
  • бял шоколад за глазура (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Яйцата се разбират хубаво със захарта.
  2. Добавя се киселото мляко и се разбива.
  3. Добавя се олиото.
  4. Брашното се пресява с бакпулвера в сместа. Разбърква се.
  5. Сместа се изсипва почти цялата във формичка за кекс, а остатъкът се смесва с какаото. Тъмната смес се изсипва върху светлата и с една лъжичка започвате да правите спираловидни движения, за да смесите двата цвята внимателно. Така, като се изпече, кексът ще има шоколадови вълнички.
  6. Добавете лимонови корички или есенция.
  7. Пече се на печка на дърва. Ако имате. :) Ако нямате, може да се пробвате и на нормална фурна на 170 градуса за около 30-40 минути - докато клечката излезе суха от кекса. 
  8. Препоръчвам ви да не пипате повече по вътрешността на кекса, защото аз направих и такъв експеримент и не беше особено успешен. Тоест: пак е вкусно, но не по-вкусно от оригиналната рецепта. Ако все пак искате нещо по-различно или просто търсите по-празничен вид, можете да разтопите шоколад в малко масло и да направите глазура.


Коментари

  1. ако може да попитам дали брашното не трябва да е 340,защото така не се връзва да е

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за коментара! Явно съм записала само за една чаша, веднага ще поправя. Измерих наново чашата, която ползвам: една чаша при мен е 120 грама по везна. Оставям го 360 г брашно.
      Надявам се да споделите дали се е получил вкусен кекс, след като направите рецептата!

      Изтриване
  2. ако може да попитам дали брашното не трябва да е 340,защото така не се връзва да е

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации