Red Velvet

Ако обичате кулинарните предавания, със сигурност името Бъди Валастро не ви е непознато. Експресивният италианец най-вероятно ви е разсмивал много пъти в своето предаване "Кралят на тортите", а още по-често ви е карал да се възхищавате на невероятните му произведения: друго си е да правиш истински инсталации от блатове и вкусен крем, захарна глазура, фондан и боички за Circus De Soleil например. Във всеки епизод сладкарят четвърто поколение прави различни, нестандартни и доста смели кулинарни творения, но винаги съм се чудела какви ли са вкус...



Така се случи, че по повод празника на жената направих голяма поръчка с Red Velvet къпкейкчета по рецепта на Бъди, които, ще зарадват няколко дами, но преди да стигнат до тях, първо зарадваха мен. Когато за първи път ги тествах, разделих сместа и от нея изпекох и блатове за торта за Баба Марта. Тези red velvet къпкейкчета са наистина с кадифен вкус, с лека какаова закачка и вкусен завършек от глазура с крем сирене. 

Продукти:
  • 370 г брашно
  • 20 г какао
  • 1/2 ч.л. сол
  • 113 г меко масло
  • 280 г захар
  • 2 яйца
  • червена боя (кулинарна)
  • 1 ч.л. ванилия
  • 250 г кисело мляко (Или ако имате мътеница. Ако не - в интернет ще намерите доста информация как да си направите. Вариантът с киселото мляко обаче не е за пренебрегване, няма проблем да пробвате и с айран.)
  • 2 ч.л. ябълков оцет
  • 1 ч.л. сода
За глазурата:
  • 230 г меко сирене (маскарпоне за по-течен вариант или крема сирене за по-стегнат)
  • 113 г меко масло
  • 300 г пудра захар
  • 1 ч.л. ванилия
  • щипка сол


Приготвянето:
  1. В една купа смесете брашното, какаото и солта.
  2. В друга купа разбийте маслото със захарта. Добавете яйцата едно по едно и разбийте хубаво след всяко. Сипете ванилията, разбъркайте, добавете и червената боя - толкова, колкото ви харесва. Ако накрая ви се струва, че искате още по-наситен цвят, няма проблем да добавите още боя.
  3. Идва ред на брашнената смес. Пригответе си нея от едната страна, а от другата - киселото мляко. Сипете 1/4 брашно при маслената смес с яйцата, докато поеме, след което сипете 1/3 от млякото и разбъркайте. Редувайте, докато и брашното и млякото се свършат, като завършвате с брашно. Ако имате от тези супер яки миксери, където просто бухвате всичко в една купа, възползвайте се. Ако не - силиконовата шпатула в ръка и непременно някаква динамична и агресивна музика, за да се преборите с трудната за разбъркване смес.
  4. В една мъничка купичка "изгасете" содата в оцет, след което добавете към сместа.
  5. Разпределете по формички или изпечете като блатове. Ако правите къпкейкчета, времето, за което ще са перфектни, е 20 минути на 150-160 градуса, в средата на фурната. За всеки случай пробвайте с едно дървено шишче дали не остава смес и ако всичко е наред - извадете тавата, оставете малките кексчета да починат 10 минути, след което прехвърлете на решетка. Блатът се пече по-продължително време, но на същите градуси.
  6. Глазурата се прави, като разбиете сиренето и мекото масло за около минута на бавна скорост, колкото да се обединят двете съставки. Добавете захарта, ванилията и щипката сол и разбийте за още 30 секунди. Важно е тук да ви кажа, че тази смес много бързо се затопля от ръце и е хубаво да ползвате някакъв пош с бутало например. Ако не, дръжте в хладилника няколко фунии, които да сменяте, когато сместа се разтече.
Пожелавам ви красив празник утре! Поглезете се подобаващо ;)

Коментари

Популярни публикации