Сладкиш "Снежна целувка"

Дълго се чудех какво да е името на нещо толкова нежно, бяло и поръсено с пухкави въздишки. Днешната рецепта е за сладкиш, който можете да сервирате в новогодишната нощ - поне на мен ми се струва много подходящ и предполагам, че ще е красиво допълнение към шампанското в полунощ. Обаче все пак трябва да сте умерено трезви по това време, за да можете да му се насладите, както и да не сте прекалили с похапването, защото няма да имате място за толкова парчета, колкото ще ви се иска да отмъкнете в собствената чинийка. Всъщност, като се замисля, сладкишът е най-подходящ за закуска за двама, споделена на фона на падащ сняг, с ароматен чай и в компанията на първите  слънчеви лъчи от новата година ;)




Продукти:
  • 170 г меко масло
  • 300 г пудра захар
  • 4 яйца
  • ванилова есенция
  • 250 г брашно
  • щипка сол
  • щипка бакпулвер
  • 50 г изсушени кокосови кубчета (не кокосови стърготини)
  • 200 мл кокосово мляко
  • 200 г бял шоколад
  • 80 г масло
  • кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
  1. Разбийте 170 г масло с пудрата захар, докато стане като кремче. Добавяйте яйцата едно по едно, като разбърквате хубаво след всяко добавено яйце.
  2. Добавете ваниловата есенция.
  3. В отделна купа разбъркайте сухите съставки: брашното, солта, бакпулвера и изсушения кокос.
  4. Върнете се към сместа с яйцата. В нея се слага 1/3 от кокосовото мляко. Разбъркава се. След това се добавя 1/3 от сухата смес. Пак се разбърква, след което се повтаря добавянето на третинки, докато млякото и сухата смес свършат.
  5. Цялата готова смес се изсипва в удобна формичка и се пече около 50 мин. на 160-170 градуса. Най-добре пробвайте с клечка кога е готово. След като извадите готовия сладкиш, го поставете все още във формата върху решетка. След известно време можете да го извадите от формичката, но пак да го поставите върху решетката. Ако ползвате хартия за печене ще ви е най-удобно, тъй като само трябва да измъкнете съдържанието с краищата хартия, които се показват отстрани.
  6. Разтопете шоколада и маслото, след което залейте все още топлия (но не  горещ) сладкиш. Посипете кокосови стърготинки и вдишайте дълбоко чудния аромат....

Коментари

Популярни публикации