В гнездото на осите или в кошера при пчелите?
Гнездото на осите (или по-приятно звучащото Пчелен кошер) е чешка рецепта, която се прави най-вече по коледните празници, но тъй като пролетта е сезонът на птичките и пчеличките, реших да ви я споделя сега. Разбрах за нея от Ина, която е моята винаги надеждна връзка с чешката кухня, но нямах представа какъв вкус да очаквам. Реших обаче да се доверя на чешката сладкарска традиция и ето и какво се получи:

Тъй като това е много разпространена рецепта, можете да намерите много варианти за приготвянето на тези сладки в интернет. Аз направих комбинация от 3 налични източника, като избрах кошерчетата да останат жълти и си спестих какаото. Важно е да знаете, че в крема има суров жълтък, така че трябва да се уверите, че яйцата, които използвате, са пресни.
Продукти за кошерчето:
- 100 г малки кръгли бишкотени бисквитки (или чешки Пишкоти. Можете да намерите същите в Lidl, но са немски. Няма разлика във вкуса обаче.)
- 100 г масло (разтопено за кратко в микровълнова печка)
- 50 г пудра захар
- 2 с.л. ром (или ликьор по ваш вкус)
- 2 с.л. прясно мляко
- 1 белтък (по желание, аз го пропуснах)
- какао (по желание)
- още цели бисквитки за дъното на сладките

Продукти за крема:
- 100 г масло (пак леко загрято в микровълнова, но не течно)
- 70 г захар
- 1 пакетче ванилена захар
- 1 жълтък
- малко ром или есенция
Начин на приготвяне
- Натрошете бисквитите в блендер или на ръка.
- В една купа смесете маслото със захарта. Прибавете какаото (по желание), рома и прясното мляко. Накрая смесете и смлените бисквити. Получава се лепкава смес, която трябва да престои няколко часа в хладилника, а най-добре - една нощ.
- За крема - смесете захарта и маслото, добавете яйцето и разбъркайте хубаво.
- Поръсете формичката с пудра захар от вътрешната страна. Най-добре над купичка с пудра захар, след което можете да изтръскате остатъка и да го използвате отново. Напълнете с тестото почти до ръбчето на формата. По принцип сега трябва да направите дупка с пръст, след което да я напълните с крема и накрая да извадите (някак) кошера цял. При мен не се получаваше, без да нанеса трайни следи върху сладките, затова след напълването с тесто, мушвах един пръст и внимателно отлепях формичката. След това още по-внимателно пълнех с крем и поставях основата от бишкотена бисквита. Сладките се съхраняват в хладилник.

Ако нямате такива формички, ето една прекрасна причина да се разходите до Чехия.
Пожелавам ви го! ;)
Добър ден, от Чехия съм и тази година е първата ми коледа в България, живея тук от юни месец. Много искам да поддържам някакви коледни традиции, с които съм свикнала и това е една от тях - има ли изобщо възможност да купя такива формички в България? Как/къде да ги намеря? Благодаря ви за съвет!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Тези формички бях взела назаем и за съжаление не знам да се продават някъде в България. Може да разгледате сайтове като Amazon, където на практика има почти всичко, и да поръчате по Интернет.
ИзтриванеУспех!