Класическо тирамису

Сигурно има хиляди рецепти как да се направи тирамису - като се започне от начина на поднасяне (в чинийка или в чашка), консистенцията (сладкиш, сладолед или кремче) и се стигне до това дали да е само с оригиналните продукти, или да е плодово тирамису например. На мен ми се иска да започна с класическата рецепта, въпреки че имам идея как бих могла да извратя и нея, но пак да се получи вкусно и красиво. Класическа по две причини. Първата е, че това е най-лесната и най-разпространена рецепта, а втората - това, че я знам от мама. Както всички сме наясно - на мама рецептите са си класика по закон, така че никой да не спори по тази точка ;)

Преди да напиша продуктите, искам първо да поговоря за бишкотите. Тези дни направихме два варианта на тирамисуто - с италиански бишкоти (тези твърдите, със захар отгоре, които се водят за оригинални) и с меките бишкоти, които продават в някои магазини и са в прозрачна опаковка само с едно стикерче за информация за продукта. Определено фаворит ни бяха вторите, които аз по принцип си харесвам повече. Тирамисуто с тях беше по-вкусно и стегнато, самите бишкоти са с много приятен вкус, докато италианските бишкоти попиват светкавично, разкисват се, но си остават жилави (?!), а накрая тирамисуто беше по-скоро като кремче, а не като десерт за чиния. Ето защо моята рецепта леко се отклонява от стандартната, която ще намерите и която ще ви препоръчва твърдите захаросани бишкоти, но пак си остава класическа, особено по критерия, че я знам от.. сещате се откъде :)

Продукти:
  • 300-400 г бишкоти (но меките, нали се разбрахме)
  • 5 много пресни яйца (разделени на белтъци и жълтъци)
  • 1 ч.ч. пудра захар с връхче
  • 200 г закваена сметана
  • 450 г маскарпоне
  • чиния с дълбоко дъно, в която сте сипали от любимото си кафе
  • няколко капки ром (или есенция), а най-добре една капачка шоколадов ликьор 
  • какао


Начин на приготвяне
  1. Разделете белтъците от жълтъците.
  2. Разбийте белтъците на сняг.
  3. Разбийте жълтъците с пудрата захар, докато не избледнеят и сместа не стане гладка. 
  4. Към жълтъците добавете маскарпонето и разбийте. След това добавете сметаната и разбийте отново. Накрая се добавят белтъците, но не се разбиват, а се разбъркват със силиконова шпатула. 
  5. В удобна и дълбока тавичка се реди един пласт бишкоти, топнати в кафе с ликьор/ром. Отгоре се излива пласт от сместа и се заглажда. Поръсва се много щедро с какао и цялата процедура се повтаря отначало. 
Най-горният слой какао може да разнообразите с фигурки (шаблони, които слагате, преди да наръсите с какао, и после оставят някакви следички - на снежинки например) или сметанови връхчета, но това вече си е по ваше желание и е до естетическо усещане или до това дали правите тирамисуто за гости или просто за вас си. Може да се хапва още след няколко часа, а цялата подготовка не отнема повече от 40-45 минути. Внимавайте с яйцата - нека са пресни или домашни. 

Щастлива седмица! :)

Коментари

Популярни публикации