Шоколадови къпкейкчета с тиквени шапчици

Не съм чак толкова голям почитател на страховитата храна на Halloween, но пък обичам празника и затова си правя тематично тиквени сладкиши (не е задължително да има тиква в тях), които да сложа на масата за всички. Предполага се, че костюмираните хора не са чак толкова лесно подвижни (особено, ако са се направили на мумии), така че нещо лесно за хапване си заслужава вниманието. 
Вдъхновението за тези къпкейкчета дойде, когато ни подариха страхотен течен сапун с аромат на току-що извадено от фурната мъфинче, поръсено с канела, а на картинката се мъдреше точно едно такова апетитно кексче с тиквичка отгоре. Взех идеята, извадих от нея канелата, защото не я обичам, и реших да добавя малко черно, за да е по-подходящо за празника - шоколадови къпкейкчета с тиквени шапчици. 



Разрових се в календарчето с 365 рецепти на мъфини и къпкейкове от миналата година и си избрах една рецепта, която предполагаше течна среда на кексчетата. Пекох ги 5 минути повече, защото не исках точно този ефект - така се запази страшно сочната вътрешност, но без нищо да се разлива. Но нека караме по ред:

Продукти за 12 броя:

  • 200 г черен шоколад
  • 250 г масло
  • 5 яйца
  • 80 г пудра захар
  • 80 г брашно


  • 250 г маскарпоне
  • 60 г черен шоколад
  • 1 ч.л. какао 
  • 1 ч.л. пудра захар
  • 1 капка черна боичка


*Грамажите си ги изфантазирах сама, защото в оригиналната рецепта всичко е в cups и sticks. Попаднах на този сайт, в който подробно можете да разберете грамажите и милилитрите, които се побират в една чаша спрямо това с какво я пълните. Само погледнете различните грамажи за различните видове брашна... 




Начин на приготвяне:

  1. Разтопете шоколада и маслото на водна баня, като разбърквате непрекъснато. След като се разтопят напълно, оставете съда настрани малко да изстине.
  2. Разбийте яйцата и пудрата захар хубаво. След това към тях добавете брашното, което може да е с набухвател или обикновено. 
  3. Към яйцата, захарта и брашното добавете разтопения шоколад на етапи и бъркайте със силиконова шпатула (или котешко езиче, както казват италианците).
  4. Разсипете сместа по чашките във формата за мъфини и печете на 160 градуса за около 20 минути (или 25 като мен, ако искате да избегнете течната вътрешност). След като ги извадите от фурната, оставете ги 5 минути в тавичката и чак след това ги наредете на решетката.
  5. Глазурата направих с маскарпоне, малко разтопен черен шоколад, какао, пудра захар и капка черна боя за храна. Спокойно може да ядете кексчетата и без каквато и да е глазура. ;)
  6. Тиквите оформих с готов оранжев фондан: правите топче с ръце, сплесквате го леко в двата края, след което с инструмент или клечка за зъби правите ресни отстрани, боцвате една дупка за дръжката, навлажнявате с вода, за да се залепят едно за друго, и поставяте друг цвят тиквена дръжка.


Весела есен от мен! 

Коментари

  1. Страхотни са -" весели, есенни, блеснали" /по Недялко Йорданов/!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина са точно такива. Или по-точно: бяха. ;)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации