Моето шоколадово брауни
Всеки си има своя предпочитана рецепта за брауни и в търсене на моята любима такава, измислих една, която да ви споделя. Блатът е страшно плътен и в никакъв случай не може да бъде наречен "въздушен", но като за брауни, това е начинът, по който го предпочитам аз. Разбира се - много шоколад. И лешникова паста!
Необходими продукти:
за блата
![]() |
Пастата |
- 200 г натурален шоколад
- 50 г масло (ако ползвате лешникова паста, ако не - 100 г)
- 200 г заквасена сметана
- 3 яйца
- 150 г бяло брашно
- 1 с.л. захар (или повече, ако лешниковата паста не е достатъчно сладка)
- 3 с.л. лешникова паста (не говоря за "течен шоколад", нито за фино смляната лешникова паста. Става въпрос за едро надробена лешникова паста, която е прилично мазна и сладка.)
за глазурата
- 100 г натурален шоколад
- малка кутийка с течна сметана
- 40 мл кленов сироп (или чаена лъжица мед)
Начин на приготвяне:
- Разтопете на слаб огън шоколада и маслото, докато останат съвсем малки бучици, които могат да се разтворят, докато бъркате не на котлона.
- В купа разбийте яйцата, захарта и сметаната. Добавете брашното (пресято) и разбъркайте със силиконова шпатула.
- Изсипете леко охладената шоколадова смес и разбъркайте добре.
- Добавете лешниковата паста и размесете. Тя би трябвало да омазни сместа дотолкова, че да се отделя лесно от стените на купата.
- Изсипете в тавичка и печете на 160 градуса около половин час или докато по дървения шиш/клечка не останат следи.
- За глазурата разтопете шоколада със сметаната, но внимавайте да не кипне случайно. Добавете сладост с кленовия сироп или с лъжичка захар.
- Направете разрези в блата, който още не е изстинал, и изсипете топлата заливка малко по малко. Когато леко се втвърди, сипете още. Така се редуват заливанията, докато сместа от шоколад и сметана привърши. Понеже е течност, сложете блата на решетка в тава, за да има къде да падат капки шоколад, без да изцапате.
- Поръсете със смлени бадеми или лешници и хапнете с приятели след около час-два.
- Съхранявайте го под похлупак или в кутия.
С поздрав за всички, влюбени в шоколада! ;)
Твоето шоколадово брауни изглежда страхотно вкусно и мнооогооо шоколадово!
ОтговорИзтриванеhttp://thingamyjic.blogspot.com/