Моето шоколадово брауни

Всеки си има своя предпочитана рецепта за брауни и в търсене на моята любима такава, измислих една, която да ви споделя. Блатът е страшно плътен и в никакъв случай не може да бъде наречен "въздушен", но като за брауни, това е начинът, по който го предпочитам аз. Разбира се - много шоколад. И лешникова паста! 



Необходими продукти:

за блата
Пастата

  • 200 г натурален шоколад
  • 50 г масло (ако ползвате лешникова паста, ако не - 100 г)
  • 200 г заквасена сметана
  • 3 яйца
  • 150 г бяло брашно
  • 1 с.л. захар (или повече, ако лешниковата паста не е достатъчно сладка)
  • 3 с.л. лешникова паста (не говоря за "течен шоколад", нито за фино смляната лешникова паста. Става въпрос за едро надробена лешникова паста, която е прилично мазна и сладка.)

за глазурата

  • 100 г натурален шоколад
  • малка кутийка с течна сметана
  • 40 мл кленов сироп (или чаена лъжица мед)


Начин на приготвяне:

  1. Разтопете на слаб огън шоколада и маслото, докато останат съвсем малки бучици, които могат да се разтворят, докато бъркате не на котлона.
  2. В купа разбийте яйцата, захарта и сметаната. Добавете брашното (пресято) и разбъркайте със силиконова шпатула.
  3. Изсипете леко охладената шоколадова смес и разбъркайте добре.
  4. Добавете лешниковата паста и размесете. Тя би трябвало да омазни сместа дотолкова, че да се отделя лесно от стените на купата.
  5. Изсипете в тавичка и печете на 160 градуса около половин час или докато по дървения шиш/клечка не останат следи.
  6. За глазурата разтопете шоколада със сметаната, но внимавайте да не кипне случайно. Добавете сладост с кленовия сироп или с лъжичка захар. 
  7. Направете разрези в блата, който още не е изстинал, и изсипете топлата заливка малко по малко. Когато леко се втвърди, сипете още. Така се редуват заливанията, докато сместа от шоколад и сметана привърши. Понеже е течност, сложете блата на решетка в тава, за да има къде да падат капки шоколад, без да изцапате.
  8. Поръсете със смлени бадеми или лешници и хапнете с приятели след около час-два.
  9. Съхранявайте го под похлупак или в кутия.



С поздрав за всички, влюбени в шоколада! ;)

Коментари

  1. Твоето шоколадово брауни изглежда страхотно вкусно и мнооогооо шоколадово!
    http://thingamyjic.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации