Канелони с пуешко или The ultimate leftover recipe
Има безброй начини да си напълниш канелони и да си приготвиш вкусно хапване за отрицателно време, но знам, че покрай празниците сте папкали повече от необходимото и сега дояждате къде каквото намерите из хладилника.
Тази рецепта е точно за след празник: в нея използвах всевъзможни остатъци от готвеното през изминалите дни, които сами по себе си не представляват нещо кой знае колко питателно и интересно, но комбинирани, създават топъл и вкусен обяд.
Тази рецепта е точно за след празник: в нея използвах всевъзможни остатъци от готвеното през изминалите дни, които сами по себе си не представляват нещо кой знае колко питателно и интересно, но комбинирани, създават топъл и вкусен обяд.
Необходими продукти:
Извинявам се за текста в скоби на тези от вас, които приемат готвенето като нещо сериозно, но има и такива дни, в които всичко става сякаш на шега. :)
- канелони
- 200-300 г пуешко (в случая - остатък от новогодишната пуйка, печена)
- 1/2 червена и 1/2 зелена чушка (ако предният ден сте готвили, но чушките са били прекалено големи и сте сложили само половинките - тук може да използвате останалата част)
- 3 печени червени чушки (останали от размразеното пакетче за вълшебните яйца с чушки и червен пипер, които прави Жоро)
- подправки (черен пипер, кимион, италианска подправка с чесън, босилек и люто и въобще - каквото обичате и ви е под ръка)
- 2 малки пакетчета крема сирене (опс, това не беше остатък от нищо...)
- 1 ч.ч. прясно мляко (но все пак да не му е минал срокът на годност... отдавна... Шегувам се! ;))
- 2 малки жълтъка (понеже сте използвали белтъците за глазура на сладки)
- 1 малка кутийка готварска сметана
- 1 ч.л. песто (понеже свършва бурканчето, а и придава допълнително италианско звучене)
- настърган кашкавал
- твърдо сирене (например пармиджаното, което не сте използвали за спагети)
Начин на приготвяне:
- В тиган капнете малко мазнина (по ваш избор) и задушете за кратко суровите чушки. Добавете нарязаното на ситни кубчета месо, подправките и нарязаните на ситно печени чушки. Оставете малко на котлона, поразбъркайте и изключете.
- Махнете тигана и добавете едното пакетче крема сирене към сместа с пуйката. Разбъркайте хубаво, за да се разпредели навсякъде по равно. Плънката е готова! Освен ако не искате да добавите нещо от себе си. ;)
- В купа разбийте млякото, яйчените жълтъци, пестото, сметаната и другата опаковка крема сирене. Може да си направите и сос бешамел, ако предпочитате. ;)
- Сипете част от плънката в малка правоъгълна тава. Започнете да пълните канелоните и да ги редите, прилепнали и полегнали един до друг. Когато плънката свърши, изсипете върху наредените тръбички останалата част от течния сос. Ако плънката е свършила на половината на тръбичката, внимателно отчупете кухата част.
- Покрийте с настъргания кашкавал и ръснете пармиджано за разкош!
- Пече се на 190 градуса около 40 минути или според описанието на опаковката на канелоните. Извадете тавата на дъска да поизстине за около 10 минути и хапвайте топличко.
Пожелавам ви вкусен ден!
Коментари
Публикуване на коментар