Виенска класика - торта Сахер
Всеки, който обича да чете, знае, че е страшно трудно да подариш книга на друг, който също обича да чете. Наскоро участвах в една рубрика за книги и точно такъв отговор дадох на един от въпросите - по-добре не ми подарявайте книги, защото е почти сигурно, че няма да изберете точното заглавие или автор. Има обаче едно единствено изключение от правилото и това са кулинарните книги. Обичам ги, събирам ги и дори понякога да съм обвинявана, че не ги използвам често, аз си знам, че са там и винаги мога да почерпя вдъхновение от техните страници...
Една такава книга получих като подарък от моя близка приятелка, когато се върна от посещение в Австрия - Culinary Austria The Best and Most Famous Dishes. До този момент съм изпробвала две класики по рецепта от това издание - виенски шницел и торта Сахер. Точно за последната става въпрос и в тази публикация.
Направила съм някои малки промени в съставките, като например това, че използвам кафява захар, сладко от кайсии само с фруктоза и брашно от твърда пшеница, за да направя рецептата поне малко по-здравословна, макар и изключително калорична. Също така съм намалила на половина количеството при продуктите за ганаша.
А ето и необходимите продукти:
За блата
80 г пудра захар
1 шушулка ванилия
8 жълтъка
180 г черен шоколад
8 белтъка
150 г захар
180 г бяло брашно
180 г сладко от кайсии
За заливката
200 г захар
175 г черен шоколад
125 мл вода
Начин на приготвяне:
- Разбийте мекото масло със захарта и с ванилията. Добавете жълтъците един по един, като разбивате много добре след всеки един от тях.
- Сипете към сместа разтопения шоколад.
- Разбийте в отделна купа белтъците на сняг заедно със захарта. Добавете ги на части към сместа с жълтъците. Добавете и брашното.
- Изсипете готовата смес в намаслена форма или в такава, покрита с хартия. По рецепта се пече около час на 170 градуса, но при мен стана по-бързо и на 160. Пробвайте с клечка, тъй като времето за изпичане зависи от това какъв диаметър има формата, която сте избрали.
- За ганаша: кипнете всичките съставки заедно. Разбърквайте с телена бъркалка около 5 минути на слаб огън. Важно е да спомена, че заливката трябва да покрива с плътен пласт тортата. Аз нямах търпение да я изчакам да изстине до подходящата температура и заливах на етапи, затова се получи по-течна. Внимавайте обаче с чакането, защото в един момент сместа се втвърдява и няма да можете да я разнесете върху тортата по никакъв начин...
- След като сте изпекли и охладили блата, го преместете върху решетка. Разрежете го на половина и намажете всяка горна част със сладкото. След това отново съединете двете части.
- Покрийте с шоколадовия ганаш и разпределете равномерно. След като престои и изстине, сервирайте с бита сметана, ако искате да спазите оригиналната рецепта. Тортата е тежка и ви препоръчвам да я режете на по-тънки парчета.
Щедрото количество захар в тази рецепта може да не е по вкуса на всеки, но трябва да имате предвид, че австрийците са известни с любовта си към сладкишите. Вариантите за направа на оригинална торта Sacher са многобройни, като този, който може да опитате в хотел "Сахер" във Виена е с блат от смлени лешници.
Историята разказва, че най-известният виенски десерт е роден през XIX век от ръцете на обикновен чирак по повод вечеря с високопоставени личности. Шансът му се усмихнал заради отсъствието на главния готвач, а изобретателността му в кулинарията му е донесла вечна слава.
Пожелавам ви сладки мигове с тази рецепта! ;)
Коментари
Публикуване на коментар