Тутманичета

Преди време си говорих с моя позната, която много искаше да се научи да готви, но не можеше да реши откъде да започне с обучението. Основният проблем за нея беше липсата на базови рецепти и познания, които да усвои и върху които да надгражда с времето. Тя ми сподели, че харесва кулинарните блогове, но рецептите там са отвъд нейните способности и поради тази причина - не ѝ вършат никаква работа.

Това беше моментът, в който си дадох сметка, че си заслужава в блога да споделям дори неща, които повечето от вас умеят и приготвят без никакви затруднения. Вече имах една такава публикация и тя беше за кекса, който прави баба ми и който винаги се получава, а днес ще ви покажа супер бързата и лесна рецепта за тутманичета.



От малка обожавах, когато мама правеше тутманик - хрупкава кафеникаво-златиста коричка, мека и сочна среда, парченца сирене и пухкави хапки, които доставят огромна наслада! Когато аз започнах да правя рецептата, прецених за по-удачно да разливам сместа в тавичка за мъфини, така че да има повече коричка, която ми е любима. За съжаление съм мързелива и използвам хартиени чашки, вместо да намажа тавата, и крайният резултат винаги беше, че коричката оставаше по чашките...

Наскоро обаче открих страхотни хартиени формички за печне в DM и тутманичетата бяха първата рецепта, която изпробвах с тях. Крайният резултат беше прекрасен - най-вкусните тутманичета, които съм правила ever! Снимката с тях е ужасна, защото времето тези дни е под всякаква критика и светлина реално няма, но пък спомените са все още пресни и топли. Имам обаче снимка на същата рецепта от адвент календара, който направих за коледните празници, така че ви споделям и нея:



Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко (висок процент масленост)
  • 2/3 ч.л. сода (един вид: нито пълна лъжичка, нито пък половин...)
  • 300 г сирене
  • 3 с.л. олио
  • брашно (всеки път слагам различно количество, но за да помогна на начинаещите - може би 1 чаена чаша - сместа не трябва да става на тесто, но не трябва и да е прекалено течна)


Начин на приготвяне:

  1. Разбийте яйцата с тел/вилица/миксер в голяма купа.
  2. В купичка за супа, но по-голяма, изсипете млякото и в него добавете содата. Разбъркайте леко с лъжичката и ще видите как млякото увеличава обема си, защото содата се е активирала. Ако сте взели малка купичка, тук е моментът, в който ще изцапате всичко около себе си. ;) 
  3. Добавете млякото със содата към яйцата и пак разбъркайте малко.
  4. Добавете сиренето, като предварително сте го натрошили на малки бучици, и разбъркайте.
  5. Добавете олиото и вече може да започнете да разбърквате със силиконова шпатула, която е полезна за обиране на останалата смес от стените на купата.
  6. Накрая добавям брашното - винаги на око. Колкото повече брашно - толкова по-сухички ще станат тутманичетата. По-малко брашно - по-влажни тутманичета. Целта е да се намери златната среда, но при положение, че изсипваме всичко във формички, няма да има опасност от разтичане по цялата тава.
  7. Изсипете по равно сместа в каквото сте преценили да печете и сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Ако сте решили да използвате хартиени форми за директно печене, сложете ги върху тава и постелете (ако имате) силиконово килимче за печене под тях. Извадете, когато са хванали апетитно златисто-кафява коричка, изчакайте малко да изстинат и ги хапнете с удоволствие!
Ще се радвам да ви видя и в социалните мрежи, където ви споделям и много други неща, освен тези, които намирате в блога!

Коментари

Популярни публикации