Летен чийзкейк с боровинки и къпини

Може би няма десерт с маскарпоне, който да не е истинско удоволствие за природонаселението в нашия дом, а и не само. Фаворитът ни определено е тирамису, за което Жоро вече знае и повтаря, че е най-хубавото, а когато опита някъде другаде, първата хапка непременно е съпроводена с "Много е хубаво, но не е като твоето". След като вече бях бетонирала статута си на най-добра тирамису майсторка, реших, че е време да се доказвам с някой друг десерт и понеже отдавна бленувах да си направя любимия чийзкейк с малини, накупих бисквити, сдобих се с пресни домашни яйца и ми остана само да взема и плодовете. Стана обаче така, че бях привлечена от боровинките и къпините на пазара, затова лекичко промених плана и се получи ето това удоволствие:




Толкова беше вкусен, че 24 часа, след като беше готов за ядене, от него не остана и трохичка!

Необходими продукти:

60 г масло
225 г пълнозърнести бисквити (или каквито на вас ви харесват, но тези са добър вариант, защото не са толкова сладки)
50 г счукани сурови ядки (аз използвах ядките от един микс, т.е. имаше и бадеми, и кашу, и лешник, но вие може да смелите в блендер или на ръка орехи например)

500 г маскарпоне
2 предварително разбити с вилица яйца
3 с.л. пудра захар (не обикновени, а мерителни, равни)
250 г бял шоколад (придава сладост, затова избягвам да слагам много захар в рецептата)
200 г боровинки

200 г сирене за мазане/ крема сирене/ Филаделфия (каквото на вас ви харесва най-много. Аз използвах сирене за мазане в кръгла купичка от Lidl. Макар да не е най-здравословното нещо, за мен е чудесно за десерти, тъй като е с много приятна консистенция, неутрално е и не му трябва много, за да се подслади)
пудра захар на вкус

150 г боровинки и къпини (може само къпини)
1 мерителна ч.ч. вода
3 1/2 мерителни ч.л. кафява захар
1 мерителна к.л. лимонов сок



Начин на приготвяне:

  1. В блендер натрошете ядките на ситно и ги изсипете в купа. Направете същото с бисквитите и ги добавете към ядките.
  2. Разтопете маслото и го смесете с ядките и бисквитите, така че да попие навсякъде и да се получи смес, наподобяваща много ронливо тесто.
  3. Изсипете тази смес равномерно в тавичка с махащо се дъно и диаметър 23 см (не по-малка), предварително застлана с хартия за печене. Увийте с прозрачно фолио чаша с равно дъно и започнете леко да притискате сместа, така че да е еднакво разпределена навсякъде.
  4. Разбийте маскарпонето, като добавяте яйцата едно по едно, след което и захарта, докато се получи еднородна смес.
  5. Разтопете белия шоколад на водна баня или в микровълнова печка и го добавете към маскарпонето. Докато го правите, бъркайте с шпатула.
  6. Добавете боровинките, разбъркайте леко, след което изсипете готовата смес върху бисквитения блат.
  7. Пече се на 150 градуса около 50-60 минути. Ще познаете, че е почти готов по незапечената и все още по-нестабилна среда. Изключете печката и оставете чийзкейка вътре, докато не се охлади, което означава часове наред. 
    Вече имате готов чийзкейк, който изглежда достатъчно апетитен, за да бъде изяден и така, но ако все пак искате да го направите още по-неустоим, трябва да положите още малко усилие.
  8. Разбийте сиренето за мазане с пудрата захар и с него запълнете равномерната вдлъбнатина на чийзкейка. Ако не искате да правите сос, може да поръсите с пресни плодчета и да сервирате охладен след няколко часа, или:
  9. Сложете плодовете, водата, захарта и лимоновия сок в малка тенджерка на умерен огън, докато заври, като непрекъснато разбърквате с дървена лъжица или шпатула. Това се прави около 3-4 минути, след като закъкри или докато видите, че сместа леко се сгъстява. Ако я държите прекалено дълго, ще стане по-гъста и няма да се разтича, а ако я оставите за кратко време - ще е по-водна. Преценете сами. Аз исках да стане достатъчно течна, за да се разлива леко, но и достатъчно твърда, за да се задържи на повърхността на чийзкейка.
  10. Когато свалите соса от котлона, го пасирайте за няколко секунди, след което търпеливо трябва да го прецедите през цедка в отделна купичка. По този начин си спестявате дразнещите твърди частици на плодовете и получавате съвършено гладък и фин сос.
  11. Залейте чийзкейка с леко охладения сос. Вече имате няколко слоя удоволствие - бисквитен, маскарпоне с боровинки и бял шоколад, бял слой от сиренето за мазане и тънък слой сладко-кисел сос от къпини и боровинки. Резултатът е чудесен, маслен, умерено сладък и адски вкусен чийзкейк!

Звучи по-трудоемко, отколкото всъщност е, така че ви насърчавам да опитате! Сигурна съм, че няма да съжалявате и дори ще повторите. 

Коментари

  1. Умирам си за чийзкейк, а твоят изглежда превъзходно! :) И няма как да не те похваля, защото всяка жена мечтае да чуе това: "Много е хубаво, но не е като твоето".
    Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да пробваш рецептата и да се убедиш, че наистина е фантастичен! А за тирамисуто вече стана като майтап, но и аз много обичам как се получава, така че си приемам сериозно похвалите. :D
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Много, ама много апетитен чийзкейк!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено е вкусен! Аз малко прекалих с бисквитите - оказа се, че 20 г повече си е доста сериозно, така че блатът стана по-дебел, но пък като са пълнозърнести, придават на целия десерт усещане за лятна горещина (трохите), която е заместена от сочните боровинки и от крема. Интересно е. :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации