Тиквен пай - нежност в маслена обвивка

Вкъщи идеите за рецепти се раждат от всевъзможни места и когато Viber пусна есенна колекция стикери с включен тиквен пай, моят вечно гладен за нови неща съпруг ми посочи с пръст иконката на екрана и заяви: "Ето такова искам, ама точно такова!". В крайна сметка не беше точно такова, защото кафявата захар, която използвам за сладкиши, промени значително ярко оранжевото от тиквата и го превърна в не толкова зрелищното кафяво, но за сметка на това вкусът е чудесен, направо почти перфектен! А текстурата е чисто вълшебство!
За тази рецепта се разрових в много сайтове и англоезични блогове. Тиквеният пай е абсолютна класика за Деня на благодарността в Америка и рецепти за него не липсват. Искаше ми се обаче да ударя джакпота, да направя страхотен пай още от първия опит и рецептата да е такава, че да си остане завинаги в кулинарното ми тефтерче. След като изчетох достатъчно информация и щипнах различни идеи (на едно място ми хареса хрумката за черния пипер, от друго се подсетих, че мога да използвам кондензираното мляко, което стои в хладилника "за всеки случай"), ето какво се получи накрая:
Продукти:
За сладкото маслено тесто
- 225 г бяло брашно
- 1 щипка сол
- 110 г масло
- 80 г кафява пудра захар
- 1 яйце
За пълнежа
Използвайте мерителни, а не произволни чаши и лъжици, за да се получи сместа, както трябва! Най-изгодно може да ги откриете в Jumbo или в магазини за домашни потреби.
- 2 ч.ч. тиквено пюре (сварена и пасирана тиква)
- 3 яйца
- 1/2 ч.ч. сметана (да НЕ е подсладена)
- 1/2 ч.ч. кондензирано мляко
- 1/4 ч.ч. прясно мляко
- 1 1/4 ч.ч. кафява захар
- 1/2 с.л. царевично нишесте
- 1 1/2 ч.л. канела
- 1 щипка черен пипер
- 2 щипки сол
Начин на приготвяне:
- Пригответе тестото, като втриете маслото в сухата смес от брашно, сол и захар. Накрая чукнете яйцето и замесете, докато се получи хубава тестена топка. Количеството е достатъчно само за основата на формата, така че ако искате да правите допълнителна декорация, направете двойна доза, тоест: две топки тесто. Оставете ги да отпочинат в хладилника, може дори за цяла нощ, но ако бързате, и 20 минути са достатъчни.
- Когато решите да печете пая, първо трябва да изпечете коричката самостоятелно. Разточете тестото на набрашнена повърхност или на силиконово килимче - диаметърът трябва да е достатъчно голям, така че да покрие дъното на формата, както и стените ѝ. Преместете във формата с помощта на точилка, като го увиете около нея и го развиете над формата. Преди да го сложите във фурната, надупчете с вилица основата, за да не се образуват мехури с въздух, или използвайте бобчета за печене. Изпечете на 160 градуса, докато се надигне и леко се зачерви - както с маслените сладки. Оставете го да изстине с формата върху решетка.
- Сварете предварително обелената и нарязана на кубчета тиква с малко вода и 1 с.л. захар. Когато омекне, махнете от котлона и пасирайте с пасатор или в блендер.
- В дълбока купа разбийте захарта с яйцата, след това смело добавете всички останали съставки. Тиквеното пюре трябва да е изстинало, но ако все още е леко топло, наливайте го постепенно, за да се уеднакви температурата на сместа. Изсипете я върху предварително изпечения блат, така че да стига до горе, но да няма опасност да прелее, когато се надигне по време на печене. Когато паят е готов отпочине, ще забележите, че сместа е понамаляла, тъй като част от нея се е изпарила.
- Пече се около час, може би с още 5-10 минути отгоре, на 150 градуса в средата на фурната. Наблюдавайте как се държи пълнежът - не бива да е течен, но и не трябва да прегаря. Ако имате съмнение, че още не е съвсем готов, изключете фурната и го оставете в нея още малко.
- Моята коричка не прегоря, въпреки продължителното печене, но ако се притеснявате, че нещо такова може да ви се случи, пробвайте да я покриете. В Щатите си имат специални протектори за подобни случаи, защото те какво ли си нямат, но малко фолио по ъглите също ще свърши работа. Ако не е абсолютно наложително обаче, съветвам ви да не притеснявате пая, докато се пече.
Девора, чудесен е паят ти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! :))) И аз съм доволна от резултата, затова мога да препоръчам рецептата горещо на всеки.
Изтриване