Рецепти от календара - февруари (къпкейкове и овесени блокчета)
Ето, че и февруари се изниза между пръстите, но този път, за разлика от всички други пъти през годините, успях да усетя, че има такъв месец. В Кошера той беше кулинарен: като се започне от всички нови рецепти, които приготвях почти всеки ден (но не споделих тук, защото бяха все за вечеря), и се стигне до Курса по френски макарони към Меню. Както ви споделих в публикацията за Black Forest сладкиша, наумила съм си да направя всички рецепти от кулинарните календари, които ми се намират под ръка. Вече ви представих една януарска рецепта, а днес ще са цели три (!), защото имах да наваксвам с първия месец от годината.
За начало ще ви върна назад във времето, когато за първи път се впуснах в кулинарни опити, които да споделям в блога. За "Валентинки от захар и масло" ме подсети Мина - мое старо бойно другарче. Страшно съм щастлива, че беше избрала рецепта от Веселия кошер, за да зарадва своята половинка, а още повече, че ми сподели за това! Та Валентинките са супер лесни и вкусни къпкейкчета от календара на Peony press. Рецептата и моите наивни първи опити в захарната декорация може да откриете тук!
Втората рецепта, която ще споделя, е от календар на Good Food за януари 2013. Оригиналното заглавие е "Овесени пасти с череши и шоколадова декорация". Тъй като въведох някои промени в рецептата, моето предложение ще е просто "Блокчета с овесени ядки и червена боровинка".
Блокчета с овесени ядки и червена боровинка
Продукти:
- 140 г разтопено масло
- 100 г брашно + 1 ч.л. бакпулвер
- 175 г кафява захар
- 130 г овесени ядки
- 45 г кокосови стърготини
- 1 разбито яйце
- 90 г сушени червени боровинки
- 40 г тъмен шоколад
Начин на приготвяне:
- В голяма купа сипете сухите съставки (брашното, захарта, ядките и стърготините).
- Добавете разбитото яйце и разбъркайте с вилица.
- Добавете маслото и продължавайте да разбърквате, докато всички сухи съставки поемат от влагата на мокрите и не стане еднородна смес като тесто.
- Добавете боровинките и разбъркайте.
- Когато сместа е готова, сами преценете в каква тавичка да я излеете. Хубаво би било да е квадратна, за да ви е по-лесно с оформянето на блокчетата по-късно, също така да не е голяма (за да не станат прекалено тънки). Примерът в рецептата е 22 см. Би било добре също така да е с махащо се дъно - по-безпроблемно ще извадите печивото.
- Пече се около 25 минути на 160 градуса, докато не хване загар - златист и примамлив. Задължително с хартия за печене - пак за по-лесно изваждане.
- Сега идва по-трудната част: тази с търпението! Изчакайте печивото да се охлади в тавата, след което внимателно го пренесете върху дъска.
- Разтопете шоколада в микровълнова печка за около минута, като отваряте и разбърквате. Аз лично го вадя, преди да се е разтопил напълно - т.е. плават мини парченца, които още не са разтопени - разбъркайте и ще се разтопят от топлината на течния вече шоколад. С помощта на лъжичка разнесете шоколада върху повърхността, както ви се иска.
- След около 2-3 часа може да разрежете на порции - докато не е изстинало напълно е прекалено ронливо. Може би ми беше малко яйцето, като се замисля, но пък е супер вкусно, така че отново ще правя тази рецепта.
![]() |
Накрая успях да оформя тези пакетчета сладост от овесените блокчета. |
Романтиката тук се крие не само в захарните сърца, но и в съставките: само споменаването на бадемово брашно буди асоциации за поезия и романтична литература. Ако не у вас, то поне при мен. В този случай не съм променяла рецептата (само си спестявам ванилената захар, тъй като не съм ѝ фен, а нямах под ръка истинска ванилия), защото съм правила тези кейкчета и преди и помня, че бяха много нежни и забележително вкусни.
Романтичен къпкейк
Продукти:
- 150 мл кисело мляко
- 3 разбити яйца
- 175 г кафява захар
- 140 г брашно + 11/2 бакпулвер
- 100 г смлени бадеми
- 175 г меко масло
За глазурата:
- 100 г бял шоколад
- 140 г масло, меко
- 100 г пудра захар (намалила съм с 40 г от оригиналната рецепта, защото белият шоколад според мен придава доста сладост и няма нужда да прекаляваме с подсладителите)
- захарни сърчица и други ядливи украси
Начин на приготвяне:
- В една по-малка купа разбийте с тел яйцата и млякото.
- В голяма купа сипете сухите съставки (захар, брашно и бадеми) заедно с щипка сол и разбъркайте. Оформете кладенче.
- Постепенно излейте яйчената смес при сухите съставки, като я забърквате с тях. Добавете и разтопеното масло. Разбъркайте с шпатула за кратко.
- Разлейте сместа в 12 формички за нормални мъфини, поставени в съответната тавичка. Пече се към 20 минути, "докато се надигнат и станат златисти на цвят".
- Когато са готови, изчакайте минута-две и прехвърлете върху решетка. Ще ви направи впечатление, че са доста мазнички, затова може да ги поднесете в още една хартиена формичка.
- За глазурата: разтопете шоколада и го добавете към предварително разбитите на кремообразна смес захар и масло. Разбийте отново, а ако искате - оцветете сместа. Поръсете и сте готови!
През март ме очакват две торти и се надявам да станат толкова вкусни, че да заслужат представянето си в блога! Междувременно не забравяйте да ми пишете и да ме радвате със снимки на неща, които сте направили от "Рецепти" - това е нещо, което ме прави адски щастлива и благодаря на тези, които се престрашават и ми пишат!
И трите предложения много ми харесват!Определено ще направя блокчетата,защото много обичам такива десерти-бързи,вкусни и полезни.Поздрави и приятен уикенд!
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта! :)
ИзтриванеВ интерес на истината блокчетата наистина се оказаха най-вървежни и всички, които ги опитаха, се влюбиха в тях, така че препоръчвам горещо на всеки да си ги направи. :)
Май само романтичните кексчета още нямат последователи, та ще взема аз да им отдам цялото си сладколюбиво внимание. Чудесна публикация, Девора! :)
ИзтриванеУсмивки!
Благодаря, Гери! Да знаеш, че са най-хубави топлички, даже без нищо отгоре. :)
ИзтриванеЩе направя и аз рецептата с овесените блокчета, но се чудя дали няма да е по-добре да накисна овесените ядки във вода за известно време? Благодаря за рецептата :)
ОтговорИзтриванеМартина, здравей!
ИзтриванеНе съм експерт с овесените ядки, но не виждам смисъл да ги киснеш предварително. А и не знам как ще се държат, ако са влажни. Пробвай рецептата така, а ако все пак решиш да експериментираш, ще се радвам да разбера какъв е бил резултатът и дали го препоръчваш.