Малка шоколадова тарта

Преди девет години на тази дата едно момиче и едно момче се разхождаха из градините на Военноисторическия музей в София и с любопитство разглеждаха експонатите: танкове, самолети, оръдия... кой би предположил, че подобна разходка ще е начало на нещо много красиво и романтично? Сега момичето и момчето вече са семейство и ентусиазмът по военните техники е останал като интерес само за силната половинка от тази двойка, но пък мога да ви споделя, че във всяко друго отношение двамата са на една вълна и все още вървят рамо до рамо, както тогава.

По повод нашия личен празник в хладилника "отлежава" едно тирамису - любимият десерт на Жоро. Рецептата може да откриете тук, но не бих ви препоръчала да правите сладкиш със сурови яйца след Великден, освен ако не са домашни, защото много търговци използват неприятни похвати, така че да са конкурентоспособни по време на празниците. Ето защо ще ви почерпя през екрана с нещо, което също се нарежда сред "любимите"- мини тарта с шоколад!



Продукти за 2 мини тарти:

За основата използвайте рецептата за шоколадови маслени сладки, като от нея ще са ви необходими 2 формички за тарт с диаметър 12 см, останалата част от тестото може да замразите или да изпечете на бисквити.

Пълнежът също е адаптиран от стара рецепта, но леко видоизменен, затова ето какво ще ви е нужно за него:

  • 100 г черен шоколад
  • 3,5 с.л. кафе
  • 200 г заквасена сметана
  • 250 г цедено кисело мляко
  • 6 с.л. пудра захар (или на вкус)

  • 1 банан
  • шепа филирани бадеми



Начин на приготвяне:

  1. Може да приготвите основите предварително, да ги изпечете и да ги съхранявате до няколко дни в затворен контейнер. Не забравяйте преди печене да ги надупчите с вилица, така че да не се образуват неравности при печене.
  2. Сложете шоколада и кафето в малка купичка и ги затоплете в микровълнова печка за 20-25 секунди, докато шоколадът започне да се разтапя. Разбъркайте, докато сместа стане еднородна.
  3. Смесете заквасената сметана, цеденото кисело мляко и захарта. Добавете към тях охладената шоколадова смес и разбъркайте.
  4. В охладената форма наредете тънки кръгчета банан. Изсипете сместа отгоре - тя не е много течна, така че няма да се разлее, а ще се задържи с връхче в началото, после ще се изравни. Поръсете с бадемите и сте готови!


Имайте предвид, че заради заквасената сметана основата на тартата ще се напои и ще омекне, затова бъдете внимателни, когато я пренасяте. Ако не искате напоена основа, заменете сметаната с крем сирене.

Щастлив 15-и и на вас! 



Коментари

  1. Всеки ден да ви е щастлив, винаги да вървите рамо до рамо и да не слиза обичната ви усмивка от лицата ви! :) Чудесен десерт, Девора, браво!
    Усмивки и до скоро! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Гери! Много, много прегръдки и от мен!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Девора, от моите 29 заедно ти казвам и гарантирам - любовта я има и не си отива, нито омръзва и т.н., важно е обаче да се поддържа жива винаги. Ето, това което си направила е нещо, което зарежда, продължавайте винаги така с посоката, уважението и обичта си и ще се радвате на пълноценна връзка и здраво семейство. Надявам се колегата Максим е щастлив, че дъщеричката му има такова прекрасно семейство! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за пожеланията! :))) И поздравления за 29 години любов - това вече си е нещо голямо и много красиво! <3
      Максим е доволен, най-вече защото често намазва и той по нещо сладичко :D

      Изтриване
  4. Здравейте! Тартата изглежда чудесно, но аз имам един въпрос. Кафето приготвено ли е(в смисъл течно) или просто смляно несварено кафе? Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет! Благодаря за въпроса - кафето е течно, така че да разтопи шоколада. Само внимавайте и разбърквайте на няколко секунди. Извадете от микровълновата, докато още има бучици шоколад. С разбъркване ще се доразтопи.
      Поздрави и успех с рецептата!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации