Торта с малини и крем от извара
Усмихвам се широко и посрещам юли! С малка буква, защото в българския правопис месеците не са поощрени с главни букви, но за сметка на това - моят си месец! Слънчевият юли, в който съм родена, в който се омъжих и който всички очакват с нетърпение и надежда за топло лято. Месец, в който не ви се стои в кухнята, но и месец, в който искате да опитвате нови неща - сладки, солени, вкусни и очарователни. И тук съвсем не става дума само за храна! Защото сладки и солени са целувките на плажа, а вкусни и очарователни могат да бъдат и моментите, споделени с любимите хора.
Един десерт, който да зарадва всички и да допринесе към пикника или неделната богата закуска, е тортата с малини и крем от извара. Рецептата преведох от страхотно списание, което си домъкнах от Виена. Всички рецепти изглеждат адски съблазнителни, но аз избрах да ви представя тортата с извара, за да има елемент на изненада. Тя се крие в това, че резултатът е страшно вкусен, а десертът - лек и летен.
Продуктите...
лесно се намират както в шкафовете и хладилниците на домакините, така и в близките магазини. Няма нищо трудно откриваемо, което да ви затрудни.
За блатовете
- 4 яйца
- щипка сол
- 100 г захар
- 2 с.л. ванилена захар
- 75 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 30 г пшеничено нишесте
За крема и декорацията
- 450 г малини
- около 15 г желатин
- 500 г извара
- 250 г кисело мляко с по-висок процент
- 75 г пудра захар
- 2 с.л. ванилена захар
- 400 г сладка сметана за разбиване
- 4-5 с.л. конфитюр от малини
- 75 г филирани бадеми
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 160 градуса и пригответе форма за печене с диаметър 24 см.
- Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците с щипка сол, докато се получат устойчиви връхчета. Разбийте жълтъците със захарта (обикновена и ванилена).
- Брашното, бакпулверът и нишестето се смесват и се пресяват над жълтъците. Разбъркват се, след което внимателно се добавят белтъците.
- Сместа се изсипва в облепената с хартия форма и се пече към 20-25 минути, до златисто, след което се оставя да изстине.
- Време е за подготовка на малините. Измийте ги внимателно, отцедете ги хубаво и отделете 200 г от тях. С помощта на пасатор превърнете тези малини в пюре, след което минете пюрето през цедка, така че да отделите твърдите семки и да остане гладка малинова маса.
- Ето, че на сцената излиза и желатинът - нещо, с което рядко работя, но се оказа съвсем не толкова страшно. В оригиналната рецепта се използват листа желатин, но аз не знам къде наблизо мога да открия такива, затова се разрових в интернет и по мои изчисления 10 листа са около 15 г желатин на прах. Накиснах го в малко хладка вода, за да се "накваси", след което го загрях съвсем набързо - буквално няколко секунди - в микровълновата печка, така че течността стана прозрачна и без буци. Та: разтворете желатина, както сте си свикнали, или по начина, който описах.
- Изварата*, млякото, пудрата и ванилена захар се разбиват до гладкост. 3 с.л. лъжици от сместа се отделят и в тях се разбърква разтвореният желатин. След това сместа се връща в купата с останалия крем.
- Сладката сметана се разбива хубаво и се добавя към крема с извара.
- Отново се връщаме на блата: разполовяваме го и го намазваме с конфитюра от малини. В случая аз използвах домашното сладко от баба, с което се сдобих при последното си щурмуване на пресните провизии в нейния дом. Блатовете се слепват един за друг, след което се поставят в метален ринг, а ако не разполагате със специален такъв, може да използвате и махащите се стени на тавата, в която сте пекли.
- Половината крем се разпределя върху блатовете. Останалият крем се разбърква с малиновото пюре (нали не сте забравили, че и то чака), след което се изсипва в пош и всичко се прибира за около половин час в хладилника. При мен се получи за една нощ, така че няма страшно, ако престоят се продължи повече от предвиденото.
- Извадете ринга с блатовете и крема, махнете го внимателно и с помощта на поша разпределете останалия крем по стените и горната част на тортата. Украсете както намерите за добре, но по желание може да използвате филирани бадеми, а малини - задължително. Аз замених поръската от шам фъстък, която беше по оригинал, тъй като исках да използвам прах от касис, но и без допълнителни цветни акценти, тортата е вече завършена и готова да достави наслада!
Ето, че имате вкусна торта, която доказано оправя всяко по-мрачно настроение и която трудно ще поделите с повече хора, защото всеки ще иска допълнително. Доказано е! ;)
*Що се отнася до изварата, нека тя да бъде по-фина или я заменете с рикота. В случая аз използвах извара на "Маджаров", която при отваряне ми се стори по-солена и "груба" от тази, която ползвам по принцип, но накрая резултатът не ме разочарова: текстурата беше гладка, вкусна и не личеше, че е от толкова пренебрегваната извара. Харесаха я и хора, които не биха опитали десерта, ако знаеха какво съдържа, но дори след като разбраха, не се поколебаха да поискат второ парче. ;)
Ех, тази недолюбвана извара... Пък аз си я обичам! И тортата е пре-крас-на! :)
ОтговорИзтриванеА май си сгушила домашни яйчица вътре? Какъв жълт цвят само! :)
Деворааа, скри ли ми едно парченце зад някой диван? :)
Хайде, още малко ми остана и ще се видим. :)
Прегръдки!
Разбрах аз, че днес сме се разминали за малко, но като мине и другата седмица, ще се водиш с неизвинени отсъствия! :D Само те чакам и ще повторим пикника, така че няма да крия парчета по диваните, ами специално ще си приготвим тортичка!
ИзтриванеСтискам палци!
Отдавна не бях яла толкова вкусна торта! Всъщност... това "отдавна" е краткото време между първото и второто парче.
ОтговорИзтриване