Кексчета с роза
Една най-обикновена смес за кексчета може да се превърне в ароматно розово изкушение! Когато получих бурканчето с изсушени розови листенца от Казанлък, вече бях решила, че ще направя точно този сладкиш. Промених оригиналната рецепта, в която за декорация служат захаросани горски плодове, а не цветя, и я обогатих с розова вода и ванилена захар с роза. Не може да стане по-розово от това, нали?
Интересно е защо сладкишите с цветя като розата и лавандулата не са по-широко застъпени в нашата кухня. Все пак българската роза се е сдобила със световна слава и често се използва дори от чуждестранни козметични компании. Скоро четох (или някой ми разказа) как българска лавандула преди две или три лета е спасила френските търговци, които са станали жертва на изключително лоша реколта на лилавите цветчета във Франция. Не знам дали това е истина, но до скоро аз дори не подозирах, че имаме такива красиви полета с лавандула като тези, за които четох в публикациите на Руми от somethnig... (тук) и на Мила от Eat Travel Loove (тук). Не е като да живея в пещера... Как става тогава така, че в София почти няма как да се сдобиеш със сушени цветя за готвене, а в същото време изнасяме за чужбина? Тоест - знам как, но чак пък толкова!?
Да се върнем на розата! С нея ще изпратя лятото, макар рецептата да звучи пролетно и романтично. Преди обаче да се заровя в оранжевите тонове на печената тиква и сладкишите с ябълки и круши, ще ви споделя как да приготвите и вие тази лесна и нежна рецепта.
Продуктите за кексовото тесто сигурно имате и без да се отбивате специално до магазина. Проблемът може да дойде от ароматите. За да придам на кексчетата неоспоримо розов вкус, използвах розова вода (в случая ми се намира такава, купена от любимия ми арабски магазин на ул. "Симеон"), както и ванилена захар с розови листенца (която си домъкнах пролетта от Виена). Не знам откъде може да си купите такава, затова може би най-удачно е да си направите сами в бурканче.
- 175 г меко масло
- 160 г пудра захар
- 3 щипки ванилена захар с розови листенца
- 4 яйца
- 2 ч.л. розова вода (кулинарна)
- 175 г брашно + 1 ч.л. бакпулвер
- 70 г бял шоколад
- сушени розови листенца
Начин на приготвяне
- Разбийте на кремообразна смес маслото и захарта. Добавете няколко щипки от ванилената захар с роза.
- Добавете яйцата едно по едно, като след всяко добавено яйце разбивате до хомогенна смес.
- В зависимост от това дали розовата вода, която използвате , е с по-силен или по-слаб аромат, добавете към сместа 1 или 2 ч.л.
- Пресейте брашното с бакпулвера направо в купата, където е яйчената смес, и разбъркайте с шпатула.
- Пече се до златисто в предварително загрята на 150 градуса фурна.
- Разтопете шоколада на водна баня, направете фуния от оризова хартия и декорирайте. Залепете върху още мекия шоколад по няколко розови листенца.
Понеже сладкишът ми трябваше за почерпка на няколко човека, реших за най-лесно да го изпека на отделни порции в хартиени формички за печене. За пореден път използвах тези на DM и отново съм страшно доволна от поведението им - сгъват се лесно, не текат и най-важното - сладкишът се отделя лесно и по хартията не остава нищо. Единственият ми проблем с тях е, че ги предлагат само във варианта с червени сърца, но се преживява...
Сместа е достатъчна за един пакет от 10 формички, а ако използвате тава за мъфини, може и да успеете да запълните 12.
Надявам се да изпробвате тази рецепта, защото е много лесна за приготвяне, а в същото време вкусът не е нещо, с което повечето хора са свикнали. Ако нямате продукти с роза, може да приготвите кексовото тесто без тях и отново ще сте доволни. В оригиналната рецепта от календара ми тези десертчета са декорирани със захаросана смесица от плодове. Порбвайте и този вариант, като намажете боровинките (например) с разбит белтък и ги поръсите с пудра захар.
Ммм, ухае вълшебно! А да не казвам колко е красиво! :) Да хапнеш едно такова вълшебство и заради мен. :)
ОтговорИзтриванеА лиспата на рецепти с нещо, което си е наше... Чудно, наистина! Обяснявам си го само така - както с апсержите. Някога ме сме били един от големите, дали не най-големият, производител или износител на аспержи в Европа (говоря по спомен, съжалявам). После изчезва от земите ни - бил аристократичен зеленчук, май така обясняваха. И ето, да не би да имаме много рецепти с тях днес...
Но наш ред е да въвеждаме. :) Нека бъдем откриватели, макар и с малко закъснение. ;) Пък за хубавите неща винаги е правилният момент!
Прегръдки, Девора! :)
И от мен прегръдки - аспержени, лавандулови, розови и всякакви! :*
ИзтриванеДевора, черпя се с това ароматно кексче!
ОтговорИзтриванеА ти поздрави татко си от мен на патерица за РД, че съм му затрила телефона и не можах да звънна на 12-ти:)) (От бившата колежка Весела)
Благодаря, ще го поздравя! :)))
Изтриване