Мъфини с тиква и стафиди
От разтворената найлонова торбичка се носи аромат на зрели ябълки и круши, а в паничката до мен подрънкват костилки от току-що изядените сини сливи. Макар че предпочитам вкуса на прасковите или портокалите, есента е граничен сезон между любимите ми плодове, който носи не по-малка наслада на всички ни. Особено на тези, които обичат да използват набраното в градината като основа за кулинарните си опити.
Отрупаните сергии с плодове не ме вълнуват чак толкова силно, колкото големите палатки, под които се търкалят заоблените форми на тиквите. Голяма или цигулка - за мен е без значение! Важното е да стане вкусна на пара или запечена с малко кафява захар във фурната (за разлика от повечето хора, аз не обичам тиквата с мед и орехи - колкото по-изчистена е от други вкусове, толкова по-добре).
Днес ще ви предложа много бърза рецепта (като изключим частта с беленето на тиквата), която е с вкус на "есен, дори зима" според думите на дегустаторите. Мъфините с тиква и стафиди направих по рецепта от календара, като добавих от себе си още няколко вида сушени плодове и използвах наличната кафява захар. Количеството, което може да очаквате от тази рецепта, е 8 стандартни малки кексчета, но ще ви споделя, че стават чудно вкусни и искрено съжалявам, че не приготвих цяла доза. За да не допускате и вие моята грешка, просто умножете количеството в грамажите по две.
Необходимите продукти са всичко, което напомня за студените месеци: тиква, стафиди, джинджифил и канела.
- 45 мл зехтин
- 87 г кафява захар
- 20 г пудра кафява захар
- 1 малко яйце, предварително разбито леко с вилица
- 138 г настъргана тиква
- 80 г златни стафиди
- 15 г дребни сушени плодове (годжи бери, тъмни стафиди)
- 138 г брашно с набухвател (или обикновено с 1/2 пакетче бакпулвер)
- 5 мл канела
- 4 г настърган пресен джинджифил
Начинът на приготвяне е бърз, лесен и приятен
- Измийте, обелете и настържете съответното количество от тиквата.
- Загрейте фурната на 160 градуса, сложете решетката в средата. Пригответе формите за мъфини, като поставите 8 хартиени чашки.
- В купа се разбиват зехтинът и двата вида захар, като може да използвате и телена бъркалка.
- Добавя се яйцето и се разбива хубаво.
- Към сместа се добавят настърганата тиква и стафидите, като вече може да използвате и силиконова шпатула за разбъркване.
- Добавят се брашното, бакпулверът и подправките, разбърква се хубаво, разпределя се с лъжица във формичките и се пече около 25 минути.
Мъфините трябва да придобият добър загар и в кухнята ви да замирише на тиква, канела и домашен уют. За всеки случай пробвайте най-светлия от тях с дървена клечка и ако по нея не останат трохи, значи са готови. Извадете ги от фурната, оставете ги в тавата още известно време, след което ги прехвърлете върху решетка да изстинат.
Типично в стил Лаура Ескивел, ароматът на пресните кексчета се разнесе надлъж и нашир и прикани нечакани, но желани гости вкъщи. Времето се смръщи, но това направи моментът още по-приятен, защото към вкусния десерт добавихме и кана ароматен чай от сушени ябълки. Ето защо смятам за редно да ви предупредя, че приготвянето на тази рецепта може да доведе някого и до вашата врата. Ослушвайте се за звънеца и използвайте всеки случай да си доставяте красиви и споделени моменти!
Вземете кулинарни идеи и от отминалите есенни дни:
Ех, ама как грее... Обича те слънцето, да знаеш! А аз ти благодаря, голяма наслада отново. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и браво за новата визия! :)
They look delicious! Hello from Montreal, Canada. :)
ОтговорИзтриване