Кекс с къпини и червени ябълки

Коледа е любимият ми семеен празник! Макар от малка да се побърквам на тема подаръци и изненади, нещото, което ме прави най-щастлива, са споделените моменти с хората, които обичам. Жалко, че нямам спомени да съм помагала за коледната трапеза, тъй като вкъщи никога не е имало традиция ястията да се приготвят с децата - жените в моя род обичат да приготвят всичко сами и трудно се доверяват на някого в кухнята. Било то дори за покупки и продукти. Сега и аз не правя изключение в това отношение - обичам да приготвям сладкиши и ястия самичка, но усещам истински коледен дух, когато мога да използвам плодове, компоти, сладка и зимнини, които идват от градините на моите роднини. Днешната рецепта е от календара на Good Food за 2013 година, но за мен е специална, защото къпините и ябълките са от градините на моите баби.



Необходимите продукти няма да ви изненадат с нещо нетрадиционно, но ако правите рецептата в сезон, в който няма къпини, може да използвате замразени.

  • 135 г меко масло
  • 135 г захар
  • 3 големи яйца, разбити
  • 50 г смлени бадеми/ бадемово брашно
  • 100 г бяло брашно с набухвател
  • 1/2 ч.л. бакпулвер (ако ползвате обикновено брашно)
  • 2 1/2 малки червени ябълки (около 100 г след почистване)
  • 100 г къпини

За украсата:

  • 1/2 ч.л. канела
  • 1 с.л. кафява пудра захар
  • 25 г масло на тънки филийки
  • 25 г лешници, разделени на половинки


Начин на приготвяне:

  1. Фурната се загрява на 160 градуса, приготвя се тавичка с диаметър 22 см, застила се с хартия, а ябълките се обелват и нарязват на нито много тънки, нито много дебели резенчета.
  2. Омекналото масло и захарта се разбиват, докато сместа стане пухкава. Постепенно се прибавят 2/3 от яйцата, като се разбива непрекъснато. Тук в рецептата има следния съвет: "Ако сместа започне да се пресича, добавете брашно". Пресича се, добавих малко брашно, не подейства кой знае колко коригиращо, така че дори да се случи и на вас - няма проблем. Продължете:
  3. С шпатула/ лъжица разбъркайте останалите яйца и добавете двата вида брашно, както и бакпулвера, ако ползвате обикновено бяло брашно без набухвател.
  4. В тестото се слагат къпините и 2/3 от резенчетата ябълка. Сместа се изсипва в тавичката и се изравнява, доколкото може. Поръсва се с останалите ябълки, канела, захар, масло и... лешници. В оригиналната рецепта предлагат да ги сложите накрая, ако са печени, но аз ги запекох наново и после поръсих с цели ядки за разкош.
  5. Пече се 50 минути, докато придобие златиста коричка. Пробването с клечка е добра идея, но почти невъзможна за реализиране, защото вероятността да прободете ябълка или къпина е доста по-голяма, отколкото да попаднете на участък само с тесто. 
  6. Оставя се да изстине и се поръсва с пудра захар по желание. 


Резултатът е много вкусен и сочен сладкиш. Благодарение на маслото има ароматна и хрупкава коричка, а сърцевината е въздушна и с плодови изненади. Ако го комбинирате със зелен чай, "Коледна магия с Чарлс Дикенс" и пухкави дрехи, има голяма опасност да "изгубите" някой и друг час в истинско коледно блаженство!

Вижте още рецепти с плодове:


















Коментари

Популярни публикации