Лимонов крем с къпини и целувки

Обичам десертите във всякакви форми, но като че ли малко забравям за сладките изкушения, които идват в бурканче или чаша и се ядат с лъжичка. Истината е, че кремовете са капризни, освен ако не са на прахче, но за сметка на това са лек и чудесен вариант за десерт след по-обилна вечеря. Днешната рецепта е вдъхновена от календарната рецепта "крем с къпини" (което е подвеждащо заглавие - кремът е лимонов, но в рецептата не е обяснено как се прави, за сметка на това отпечатаното е рецепта за целувки). Ще се хареса на тези от вас, които обичат вкуса на лимон и комбинацията сладко-кисело.



Необходимите продукти не са сложни за откриване дори в кварталния магазин:

За лимоновия крем (взет от рецептата за лимонова торта на The Teatime Cookbook)
  • 30 мл царевично нишесте
  • 250 мл вода
  • 2 яйца
  • 200 г бяла захар
  • кората от 1 лимон
  • сокът от 3/4 лимон
  • 75 г масло
За декорация:
  • 6-8 целувки
  • 400 мл сметана за разбиване
  • 100 г заквасена сметана
  • 1 с.л. пудра захар
  • 200 г къпини (може и замразени)
  • ядливи сушени листа от рози
Начин на приготвяне:

Признавам, че всеки път, когато правя lemon custard по инструкциите в тази книга, винаги по нещичко променям. Слагала съм повече или по-малко вода, вчера например сипах цялата при нишестето, но въпреки това кремът се получи същият, както при предишните опити, независимо от това как го приготвям. Стига да запазите съставките и грамажите, мисля, че ще се получи при всякакви обстоятелства.



  1. За крема: Нишестето се смесва с малко от водата и към него се добавят разбитите яйца. В малка тенджерка на умерена температура се слагат останалите съставки, докато заврят леко. Махнете от котлона и на тънка струйка добавете сместа с нишесте, като разбърквате с бъркалка. Върнете на котлона и разбърквайте, докато заври и сместа се сгъсти. Разбъркайте още малко, махнете и захлупете с капак или покрийте с прозрачно фолио. 
  2. Сметаната се разбива с пудрата захар (ако не е подсладена) и когато оформи стабилни връхчета, се добавя заквасената сметана. Разбива се за няколко секунди, докато сместа стане еднородна.
  3. Аранжирайте всичко, което сте приготвили, в прозрачни стъклени чаши, така че да личи красотата от цветовете. Сервира се охладено.

Все още не съм открила перфектната рецепта за целувки, затова няма да споделя как направих моите. Само ще кажа, че се радвам на това, че не се налагаше  да ги показвам в цялата им прелест, защото първата тава замина, а втората изпекох като една гигантска целувка-основа. Ако вие знаете добра рецепта за целувки, оставете коментар в публикацията, така че с общи усилия да превърнем рецептата в още по-трудоемка, но удовлетворяваща за приготвяне! 

Други сходни рецепти може да откриете тук:





















Коментари

Популярни публикации