Яйчен крем с кайсии и бишкоти

Днес изпращам годината с този лек и вкусен десерт в чашка - яйчен крем с бишкоти и компот от кайсии. Това е последната публикация от "рецепти от календара" и се радвам да ви споделя, че наистина направих всички 24 рецепти! За тях обаче ще ви разкажа по-късно и по-подробно. 
"Трайфъл с бадеми и кайсии" е гръмкото име на оригиналната рецепта, но в нея са изброени само готови продукти, един от които е "яйчен крем". Може би не всеки знае откъде да намери готов и не всеки може да приготви такъв, но в обяснението няма нищо по темата. Затова просто взех идеята и направих бързо кремче, което стана толкова приятно, че чак не ми се иска да го дам на останалите да похапнат... Шегувам се! ;)



Необходимите продукти, ако не намерите готов "яйчен крем", ще включват и такива за приготвянето му:

За яйчения крем
  • 500 мл прясно мляко
  • >1/2 ч.ч. захар
  • 1 пакетче ванилена захар (или друг вид ванилия)
  • 3 жълтъка
  • 3 с.л. пшеничено нишесте (или царевично)

За пълнежа
  • 6-7 бишкоти (които ви останат от тази рецепта за тирамису)
  • 1 компот от кайсии (сок и плодове)
  • 300 мл сметана за разбивне
  • филирани бадеми за декорация

Начин на приготвяне:

  1. За крема:
    Сипете млякото в малка тенджерка на средна температура и прибавете захарта и ванилията. Разбъркайте, докато захарта се стопи и млякото се затопли.
  2. В малка купа отделете жълтъците и ги разбийте леко с вилица. Добавете нишестето и разбъркайте на каша.
  3. Изсипете на тънка струйка половината прясно мляко при яйцата и разбийте леко. Върнете тенджерката на котлона и към прясното мляко в нея добавете яйчената смес.
  4. Бъркайте, докато сместа се сгъсти (може да отнеме малко повече време), след което махнете от котлона и покрийте с прозрачно фолио. Оставете да изстине.
  5. Пригответе 4 по-големи или 6 по-малки стъклени чашки и във всяка сложете следните съставки: по 1 бишкота, нарязана на парченца; 2 с.л. сок от компота; 2 половинки кайсия, нарязани на дребно; 3 с.л. крем. Оставете в хладилника за 20 минути, като през това време може да разбиете сметаната с малко захар. С помощта на пош или шприц оформете сметанови връхчета върху изстудения крем и поръсете с филирани бадеми. 



Коментари

Популярни публикации