Яйчен крем с кайсии и бишкоти
Днес изпращам годината с този лек и вкусен десерт в чашка - яйчен крем с бишкоти и компот от кайсии. Това е последната публикация от "рецепти от календара" и се радвам да ви споделя, че наистина направих всички 24 рецепти! За тях обаче ще ви разкажа по-късно и по-подробно.
"Трайфъл с бадеми и кайсии" е гръмкото име на оригиналната рецепта, но в нея са изброени само готови продукти, един от които е "яйчен крем". Може би не всеки знае откъде да намери готов и не всеки може да приготви такъв, но в обяснението няма нищо по темата. Затова просто взех идеята и направих бързо кремче, което стана толкова приятно, че чак не ми се иска да го дам на останалите да похапнат... Шегувам се! ;)
Необходимите продукти, ако не намерите готов "яйчен крем", ще включват и такива за приготвянето му:
За яйчения крем
- 500 мл прясно мляко
- >1/2 ч.ч. захар
- 1 пакетче ванилена захар (или друг вид ванилия)
- 3 жълтъка
- 3 с.л. пшеничено нишесте (или царевично)
За пълнежа
- 6-7 бишкоти (които ви останат от тази рецепта за тирамису)
- 1 компот от кайсии (сок и плодове)
- 300 мл сметана за разбивне
- филирани бадеми за декорация
Начин на приготвяне:
- За крема:
Сипете млякото в малка тенджерка на средна температура и прибавете захарта и ванилията. Разбъркайте, докато захарта се стопи и млякото се затопли. - В малка купа отделете жълтъците и ги разбийте леко с вилица. Добавете нишестето и разбъркайте на каша.
- Изсипете на тънка струйка половината прясно мляко при яйцата и разбийте леко. Върнете тенджерката на котлона и към прясното мляко в нея добавете яйчената смес.
- Бъркайте, докато сместа се сгъсти (може да отнеме малко повече време), след което махнете от котлона и покрийте с прозрачно фолио. Оставете да изстине.
- Пригответе 4 по-големи или 6 по-малки стъклени чашки и във всяка сложете следните съставки: по 1 бишкота, нарязана на парченца; 2 с.л. сок от компота; 2 половинки кайсия, нарязани на дребно; 3 с.л. крем. Оставете в хладилника за 20 минути, като през това време може да разбиете сметаната с малко захар. С помощта на пош или шприц оформете сметанови връхчета върху изстудения крем и поръсете с филирани бадеми.
Коментари
Публикуване на коментар