Шоколадово руло със сметанов пълнеж

Чудя се дали и останалите момичета, които пишат в кулинарни блогове, са първи приятелки с творческия хаос и безпорядък. Докато приготвя рецептата, снимам и свърша всичко останало, което ме чака като задачи за през деня, около мен се формира прилична кочина, с която просто нямам сили да се захвана. До вас, разбира се, стига единствено красиво режисираният момент, а за мен остава удоволствието да направя двойно шоколадово руло с бяла блуза и да не се изцапам и с капка. Пробвайте и вие това предизвикателство със следващата рецепта:



Необходимите продукти не са много:

За рулото

  • 90 г бяло брашно (с набухвател или обикновено с 1/2 ч.л. бакпулвер)
  • 30 г какао
  • 1/4 ч.л. сол
  • 4 яйца
  • 115 г светла кафява пудра захар

За плънката и глазурата

  • 150 мл течна сметана
  • 100 г заквасена сметана
  • 225 г готова шоколадова глазура (или ако не може да намерите, в тази рецепта използвам идеята на BBC Good Food)
  • 30 г пудра захар



Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса и пригответе тавичка с размери 33 на 23 см, като я застелете с хартия за печене.
  2. Пресейте в купа брашното, както и солта.
  3. Сега е време да разбиете яйцата и захарта на водна баня. За целта кипнете в тенджера вода и когато заври, изгасете котлона. Поставете купата с яйцата, така че да докосва водата, но да няма опасност нещо да влезе при сместа. Разбивайте с миксер за 10 минути - от първоначалната ръждиво-златиста смес ще се получи много по-голяма по обем пухкава маса, която напомня пяна на капучино. Махнете от котлона и доразбийте, докато сместа до сгъстяване и изсветляване.
  4. Като разбърквате внимателно с метална лъжица, добавете сухите съставки на два пъти, като при втория добавяте и 15 мл студена вода. Готовата какаова смес се изсипва в тавичката, изравнява се, потупва се отдолу по тавата да излязат мехурчетата и се пече за 10 минути.
  5. Междувременно трябва да приготвите чиста кухненска кърпа, върху която да поставите лист хартия за печене, поръсен с пудра захар. Когато блатът за рулото се изпече, трябва да го сложите още топъл с горната част надолу към поръсения с пудра захар лист, да обелите хартията, с която се е пекъл, и да го завиете на руло, като оставяте новата хартия вътре в него. Оставете го да изстине по този начин и после навиването ще е много по-лесно.
  6. Докато чакате блата да изстине, пригответе пълнежа и глазурата. Разбийте сметаната с малко захар, ако не е сладка, и добавете заквасената сметана. Разбийте съвсем кратко, след което може да напълните рулото с помощта на шприц или с лъжица. Завийте отново и намажете с готовата глазура.
  7. Декорирайте по желание и поднесете охладено с чаша чай или кафе.



Мнението на дегустиралите сладкиша е, че е по-хубав без шоколадовата глазура, затова ако не ви се намира такава или ви мързи да правите, опитайте рецептата без нея - сигурна съм, че ще ви хареса много!

Коментари

Популярни публикации