Шотландски плодов кейк
Когато бях малка, намирах стафидите в козунака за екзотика, орехите в тиквеника за ненужни, канелата върху млякото с ориз за отвратителна, а шоколада с лешници и стафиди за най-голямото разочарование в коледното пакетче с подаръци. Какво ли бих помислила за кейк, в който има не само стафиди, ами и сушени боровинки, филирани бадеми, канела, индийско орехче и бренди? Със сигурност нямаше и да го докосна! За сметка на това днес смятам да се насладя на тази рецепта в компания, както и да я споделя с вас!
Необходимите продукти може да набавите от някое магазинче за ядки и сушени плодове, останалото сигурно е налично в хладилника. Освен брендито! За брендито се ходи в 7:30 сутринта из кварталните супермаркети, които работят, защото не пиете алкохол и нямате наличен вкъщи, за сметка на това обаче изглеждате като абсолютния алкохолик заради ранния час и издирването на патронче с бренди. Или това май бях само аз...
- 88 г меко масло
- 88 г светла кафява захар
- 2 яйца
- 113 г бяло брашно
- 5 мл бакпулвер
- 2.5 мл (или 1/2 ч.л.) канела
- щипка индийско орехче
- 113 г стафиди от бяло грозде
- 88 г сушени боровинки
- 20 г захаросани цитрусови корички, нарязани на малки парчеца
- 25 г бланширани бадеми, филирани
- кората на 1/2 лимон
- 15 мл бренди
Начин на приготвяне:
- Пригответе тавичка с диаметър 18 см, като я застелете с хартия за печене. Включете фурната на 160 градуса.
- В купа разбийте маслото и захарта. Добавете яйцата едно по едно и разбивайте след всяко.
- Пресейте брашното, бакпулвера и подправките, след което добавете сухата към мократа смес, като разбърквате с шпатула.
- Добавете всички останали подправки една по една, като разбърквате внимателно, но хубаво, така че плодовете да се разпределят равномерно в сместа.
- Изсипете готовата смес в тавичката, изравнете и печете за час в средата на фурната на 160 градуса или докато по дървена клечка, забодена в кейка и извадена, не остават сурово тесто.
- Кейкът се оставя в тавата да изстине за половин час, преди да се сложи на решетка.
За да поднесете произведението си като подарък, както мисля да направя аз, ще е хубаво да се снабдите с кутия за мини торти. Може да го увиете в хартия за печене и да го завържете с панделка или да го подарите в поднос - както ви се струва удобно и красиво! А може и да не го давате на никого и просто да му се наслаждавате сами, парченце по парченце, докато дойде време да направите нещо ново в кухнята!
Изберете и друга рецепта със сушени плодове от блога:
Ама е чудесен! И добре че вкус се възпитава. :)
ОтговорИзтриванеОткрадвам си парченце... ;)
Прегръдки, Девора!