Сладкиш по въздушната поща

Предварително се извинявам за липсата на снимков материал в тази публикация, но се чувствам длъжна да пусна тази рецепта от гледна точка на обещанието, което поех в началото на годината, а именно - да направя всички рецепти от календарите от изминали години, които се намираха вкъщи. Коледният сладкиш стана приятен и сигурно бих опитала рецептата отново, но в случая беше приготвен в последния момент, така че да остане пресен и вкусен за получателя си - моята приятелка Петя, която е извън България, и обича сладкиши със сушени плодове. 

След приготвяне на сладкиша, слънце вече нямаше, а и не разполагах с време и познания за среднощни фотосесии, така че го щракнах само веднъж, преди да изтичам да предам пратката. Не съм го разрязвала, тъй като е за подарък, но преди печенето отсипах малко от тестото в силиконова формичка за мъфини и изпекох малко парченце за дегустация. Все пак няма да ви споделя нещо, което не намирам за вкусно!

Необходимите продукти са като за повечето зимни кексове със сушени плодове и алкохол, но малко изменени от оригиналната рецепта спрямо това, което имах налично. Формичката, която използвах, е 18 см в диаметър.

  • 70 г светли стафиди
  • 2 с.л. бренди 
  • 125 г меко масло
  • 125 г кафява захар
  • 1/2 ч.л. ванилия 
  • 2 малки яйца, разбити
  • 100 г бяло брашно
  • 1/2ч.л. бакпулвер
  • 50 г брашно от бадеми
  • 25 г филирани бадеми
  • 100 г сушени плодове (аз използвах кубчета кокос, а в оригиналната рецепта са сушени кайсии и захаросани плодове - може да увеличите грамажа до 140 г общо)
  • сокът и кората от 1 лимон


Начин на приготвяне:

  1. Стафидите се накисват в алкохола за час, фурната се загрява на 160 градуса, приготвя се и тавичката с хартия за печене.
  2. В купа се разбиват до пухкаво маслото, ванилията и захарта, след което на две части се прибавят яйцата. 
  3. Над яйчената смес се пресява брашното с бакпулвера и се добавят бадемите. Сипват се стафидите и се разбърква. Добавят се всички останали съставки и се разбърква до известна хомогенност. 
  4. Пече се в средата на фурната, докато шишче, забодено в блата, не излезе сухо и без полепи от тесто по него. Сладкишът се охлажда във формата.

След което се пъхва в метална кутийка, която го побира перфектно, и заминава към Петя с останалите малки дарове, които Дядо Коледа е оставил за нея под нашата елха! Или се намазва със сладко и се обвива в марципан и фондан. 

Вижте други подобни рецепти:






















Коментари

Популярни публикации