По-сложното тирамису
Бъдни вечер в нашия дом е двоен празник, защото си имаме рожденик. Той, разбира се, не е очарован от традицията да се хапва боб, леща и содена питка, тъй като обича месо и десерти, затова сме постигнали компромис: рожден ден през деня, Бъдни вечер вечерта. Днешният рожден ден на Жоро започна не с един, а с два различни варианта на любимия му десерт - тирамису. За вкъщи приготвихме моята рецепта, която обожаваме, а за почерпка - рецепта от календара. Втората стана наистина много вкусна, макар че я изпробвах за първи път. Все още обаче не можем да преценим коя от двете е по-добра.
Необходимите продукти за тирамису, освен задължителните бишкоти, кафе и маскарпоне, в този вариант са по-разширени и изискват по-продължителна подготовка:
Необходимите продукти за тирамису, освен задължителните бишкоти, кафе и маскарпоне, в този вариант са по-разширени и изискват по-продължителна подготовка:
- 250 мл прясно сварено кафе
- 1 с.л. кафява захар
- 4 с.л. шоколадов ликьор
- 300 г италиански бишкоти
За крема:
- 1 с.л. кафява захар
- 1 с.л. царевично брашно
- 150 мл прясно мляко
- 1 яйце, разделено на белтък и жълтък
- 1/2 шушулка ванилия, разделена по дължина
- 85 г течна сметана
- 140 г маскарпоне
- 100 г крем сирене
- какао на прах
Начин на приготвяне:
- Първо пригответе крема от млякото и яйцето, за да има време да изстине: Захарта и царевичното брашно от продуктите за крема се слагат в малко тенджерка на слаб огън и в тях се забърква 1 с.л. от премереното прясно мляко.Трябва да стане гладка паста. Яйцето се разделя на жълтък и белтък и жълтъкът се разбива леко, след което се добавя към кашата и се разбърква. Прибавя се останалото прясно мляко, както и семената на валинията и отделно шушулката. Бърка се 8-10 минути, без да завира, а когато сместа започне да полепва по лъжицата, се маха от котлона, шушулката ванилия се маха и се добавя сметаната. Сместа се прехвърля в купа и се покрива с прозрачно фолио.
- Направете кафето и го изсипете в удобна купичка, в която да топите бишкотите. 250 мл са повече от достатъчни, особено след като добавите и ликьора. Не пропускайте да сложите захарта, докато кафето е още топло, и разбъркайте.
- Кремът за тирамисуто се приготвя, когато яйченият крем е изстинал. Първо се разбиват за кратко маскарпонето и крем сиренето, после се прибавя кремът и най-накрая - разбитият на сняг белтък.
- Пригответе правоъгълна формичка за хляб, като я застелете с прозрачно фолио, така че да излиза прилично от всички страни. После ще използвате стърчащите остатъци, за да завиете кулинарното си произведение.
- Бишкотите се топят една по една във вече охладеното кафе и се редят по дъното, като се запълва цялото пространство. Върху тях се излива половината крем, след което следва нов ред бишкоти, крем и се завършва с трети ред напоени бишкоти.
- Завийте най-горния ред бишкоти с фолиото и оставете сладкишът да почива в хладилника поне една нощ, така че да стане сочен и да запази форма. Когато решите да го сервирате, развийте фолиото, поставете продълговата чиния с дъното нагоре върху тавата, след което внимателно обърнете формата върху чинията, така че тирамисуто да "падне" в нея, без да се разпадне. Сервирайте, поръсено с какао и стърготини бял шоколад.
Пожелавам ви щастливи празници и много прекрасни мигове около елхата (и трапезата)!
Девора, Честита Коледа!
ОтговорИзтриванеДа ти е честит и рожденика!
Бъдете здрави и :) се обичайте!
Благодаря много! :) Щастливи празници и от мен!
Изтриване