Спаначени кюфтенца с извара и бъркани яйца / Spinach balls with curd and scrambled eggs

Рецептата не е впечатляваща като външен вид или представяне, но за сметка на това е бърза, лесна, вкусна и зарежда с организма с протеини, които са полезни и важни за нашето тяло. Идеята е от готварската книга "Сезони в кухнята на Лора и Стоян", но съм извадила сосът от домати, тъй като съчетанието на млечни продукти с точно този плод не е препоръчително, и го замених с бъркани яйца. Засища скорострелно и е приятно за приготвяне. Ето как:

This recipe does not look fancy but it's fast to prepare, it's easy and it fuels the body with proteins that are important and good for us. The idea is from the 'Seasons at the Kitchen of Lora and Stoyan' cookbook but I replaced the suggested tomato sauce with scrambled eggs since dairy products and tomatoes are not exactly the healthiest combination. The spinach balls are fun to make and you need a little quantity in order to feel full. Here's how to prepare the meal:



Необходими продукти за около 25 броя / Ingredients for 25 balls:

  • 380-400 г листа на спанак / 380 - 400g spinach leaves
  • 350 г извара / 350g curd
  • 2 разбити леко с вилица яйца / 2 lightly beaten eggs
  • 50 г галета / 50g bread crumbs
  • 2 скилидки чесън / 2 pcs garlic cloves
  • 30 г Пармезан / 30g Parmesan cheese
  • щипка индийско орехче / a pinch of nutmeg
  • сол и черен пипер на вкус / salt and pepper
  • За бърканите яйца: няколко броя яйца (в зависимост за колко човека ще направите порция)
    For the scrambled eggs: eggs, depending on the portions you'd like to make


Начин на приготвяне / To prepare the spinach balls:

  1. Сложете листата на спанака в стъклена купа и ги залейте внимателно с вряла вода (най-добре използвайте електрическа кана). Когато излеете цялата вода, оставете купата под течаща студена вода и охладете спанака. С ръце изстискайте листата на няколко пъти, след което нарежете целия спанак на ситно и го оставете в голяма цедка, за да се оттече излишната вода.

    Put the spinach leaves in a big bowl and scald them with hot water (from an electric kettle). When you finish pouring the water over the leaves, bring them under cold water in the sink and let the spinach cool down. Squeeze a handful of spinach and place it on a cutting board. Cut all the leaves of the spinach and leave in a strainer so that there's no water left.

  2. В сух тиган се запича за кратко галетата, след което се прибавя в купа с изварата. Настържете сиренето "Пармезан" и добавете и него. Добавете всички останали съставки и разбъркайте добре, докато се смесят.

    Put the bread crumbs for a while in a hot dry frying pan and later add them to the curd. Shred the cheese and add it to the curd along with all the remaining ingredients. Stir well until combined. 

  3. Намокрете ръцете си и оформете сместа на малки топчета за кюфтета. Ако сместа започне да лепне, намокрете дланите си отново и отново, докато завършите и с последното кюфте.

    Dampen your palms and make little balls out of the spinach mixture. If it becomes sticky, wet your hands again until you're ready with all of the spinach balls.  

  4. Сложете тиган на слаб огън, сипете в него зехтин и пригответе кюфтенцата за пържене, като ги овалвате в брашно, след което ги подреждате в нагорещената мазнина в посока на часовниковата стрелка, така че да помните в каква последователност са сложени и кои ще са готови първи. Когато хванат златен загар, обърнете и изпържете и от другата страна.

    Put the frying pan on low heat, pour some olive oil in it and prepare the balls for frying by rolling them in a plate with flour. Arrange them in the pan clockwise so that you always know which ones come first and are ready before the others. When they become golden, turn them around to fry on the other side as well.

  5. След като приключите с последната порция, почистете тигана, сложете малко нова мазнина и сложете разбитите с подправки на вкус яйца. Изключете котлона и довършете бъркането на остатъчната топлина от дъното на тигана - така яйцата ще останат сочни и по-вкусни. Сервирайте ги с няколко кюфтенца и нарязан на ситно магданоз.

    After finishing with the last portion, clean the pan with paper, put new oil in it, flavor and lightly beat the eggs, then pour them in it. Turn the heat off and continue scrambling the eggs until cooked by the pan's own heat - that way the eggs will stay juicy and more delicious. Serve them with spinach balls and some finely chopped parsley.


Още рецепти тук / See more recipes here





Коментари

Популярни публикации