Хлебчета с брашно от спелта
През лятото всички обичаме по-леките храни, но ако вие не можете без хляб или просто обожавате да топите соса от вкусната салата със сладки домати, тази рецепта е за вас. Хлебче с пълнозърнесто брашно от спелта - чудесно за допълнение към вкусния обяд с пресни зеленчуци, идеално за закуска под формата на филийка или още по-приятно - превърнато в апетитна брускета за пикник или събиране на открито! Размечтах се...

Необходими продукти могат да бъдат свободно замествани (олиото може да е друг вид, маята може да е на кубче (1), оцетът може да е този, който ползвате и иматe наличен, дори брашното може да е само бяло), но аз ще напиша какви точно видове използвах в приготвянето на конкретните хлебчета:
- 500 г бяло брашно
- 500 г пълнозърнесто брашно от спелта*
- 2 пакетчета суха мая
- 650 мл вода
- 2 яйца
- 1 ч.л. кафява захар
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. олио от рапица**
- 1 с.л. оцет балсамико
- 4 с.л. семена (микс)
Начин на приготвяне:
- Маята се разтваря във водата заедно със захарта.
- Бялото брашно се пресява в голяма и дълбока купа, след което се добавя пълнозърнестото (без пресяване) и се разбърква леко, за да се смесят брашната. Добавя се солта.
- В кладенче се изсипват оцетът, олиото и 1 яйце. Постепенно се разбърква (може с тел, за да е по-удобно), и когато течните продукти поемат достатъчно брашно, малко по малко се изсипва разтворената мая. Замесва се тесто, което доста лепне, затова може да омазнявате ръцете си допълнително с олио.
- Замесете тестото на плот, поръсен с брашно, след което го върнете в купата, също намазана с мазнина, за да втаса, колкото е необходимо да удвои обема си.
- Извадете тестото и го разделете на 4. Сложете питчиците в голяма тава, застлана с хартия за печене, и изчакайте отново да втасат. Намажете ги с разбито яйце и ги поръсете със семена.
- Печете на 200 градуса, докато хлебчетата хванат приятен загар. За да сте сигурни, че са изпечени добре, обърнете едно с горната част надолу, почукайте го леко по дъното и ако звучи кухо, хлябът е изпечен и отвътре.
Оставам на вашето въображение как да консумирате тези питки. Изключително лесни са за приготвяне, става голямо количество, вкусни са и се съхраняват за няколко дни, така че си заслужава да включите тази рецепта в домашната си кулинарна книга.
* Спелтата "притежава сладникав вкус в сравнение с останалите пълнозърнести брашна, които имат дори леко горчива нотка, идваща от обвивката на зърното (триците)" Йоана Петрова, "Аромати от сърцето на дома", 80 рецепти с пълнозърнесто брашно.
Ако имате интерес към тази рецепта, то със сигурност ще проявите любопитство към страхотната книга на Йоана, която, за разлика от мен, знае много добре как да извлече максимума от пълнозърнестите брашна и да ги претвори в невероятни рецепти!
Вижте ревю на книгата тук
Поръчайте книгата тук
** За олиото от рапица може да се прочетат хиляди противоречиви мнения. За едни то е изключително полезно и помага при определени здравословни неразположения, докато за други то вреди на организма, тъй като съдържа вещества, които не се усвояват и се натрупват. Истината, както обикновено, е някъде там... Лично аз изпитвах любопитство към продукта и в момента мисля да експериментирам. Въпреки че го използвах именно в рецепта с печене, олиото от рапица е подходящо предимно за овкусяване, а не за пържене например.
Коментари
Публикуване на коментар