Погачата на Клара и новото начало, което не пита
Кога започва новото начало? Дали се застъпва с края, дали има определена минута и секунда, или преминаваме към следващата стъпка бавно и постепенно, все още носейки праха от миналото, полепнал по нашите спомени?

На тази дата преди 4 години преместих блога и всичките си публикации на нова платформа и създадох The Happy Beehive. Това начало започна върху вече изградена основа: години на писане и споделяне, експериментиране и учене, създаване и търсене. Новото начало за мен и всичко, което искам да споделя с вас, читателите на този блог, беше сладко и шоколадово. То обаче беляза и края на период в личния ми живот. Да, това определено беше от тези нови страници, на които си личи мастилото от предходната и то толкова много, че можеш да видиш обърнатите букви и дори да разчетеш по някоя и друга дума.


Понеже е празник да имаш нещо толкова хубаво в живота си, за да посрещнем малката Клара подобаващо и да я представим на най-близките, организирахме нещо средно между погача и baby shower само за жени. Имаше сладък бар, усмивки, много подаръци, пита, която не беше сладка, сладки, които бяха в бяло и розово (как иначе!), стена за снимки и много, много малко пространство, което се запълни с обич и хубава енергия.


За сладкия бар приготвих редовните маслени сладки, кекса на баба, любимите ни шоколадови мъфини и за първи път - cake pops - малки топчета от натрошен сладкиш, топнати в глазура и напомнящи близалка. Имаше сладкиши и от бабите, а таткото приготви домашна лимонада. Повечето рецепти вече съм публикувала в блога, а днес ще споделя и тази за близалките cake pops:

За тестото (основа) приготвих сладкиш Батенберг по рецепта от списание Good Food. Когато приготвих този сладкиш преди години, си дадох сметка, че е перфектен за блатове за торта, а и сам по себе си - лек, сладък, сочен с много приятна текстура. За да слепя трохите, на които направих блата, ми трябваше маслен крем (на практика - масло, пудра захар и една идея прясно мляко). Глазурата е заготовка от Wilton, която идва под формата на копченца и се разтопява в микровълнова фурна.
Необходими продукти:

- 175 г меко масло
- 175 г кафява захар
- 140 г брашно
- 5 г бакпулвер
- 50 г смлени бадеми
- 3 яйца, средни по размер
За маслената "спойка":
- 70 г меко масло
- 120 г пудра захар
- 1 мерителна с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
- Може да сложите всички съставки за блата в купата и да ги разбиете или като цивилизовани хора, първо да разбиете маслото със захарта, да добавите яйцата, които сте разбили с вилица предварително и накрая да сложите сухите съставки, като пресявате брашното заедно с бакпулвера и добавите бадемите накрая.
- Изсипете в удобна тава спрямо желанията ви - ако правите оригиналната рецепта, ви трябва правоъгълна, ако правите блат за торта - кръгла. В зависимост от диаметъра, ще получите по-добел или по-тънък блат, което за целта на тази рецепта няма никакво значение. Печете в средата на фурната на 160 градуса, докато забодена клечка в сладкиша не излезе суха. След като го извадите от фурната, оставете го 10 минути да почине, преди да го поставите на решетка да изстине.
- Натрошете изстиналия блат на трохи (става много лесно само с ръце). Подгответе масления крем, като смесите и разбъркате съставките. Обединете трохите и крема, оформете тесто с ръце и го разпределете на малки топчета, които трябва да приберете в хладилника за половин час. Съвет: наредете ги в тава върху хартия за печене, за да ги отделите лесно и да ви е удобно.
- Междувременно разтопете глазурата. След като топчетата се охладят, вземете от пластмасовите клечки, топнете единия връх в глазурата, за да направите спойка и го забийте в топчето. Потопете топчето в глазурата и завъртете, така че да се покрие цялото. Извадете и оставете върху хартията за печене, докато стегне. Ако желаете, декорирайте със захарни фигурки, докато е още лепкаво и течно.
За другите рецепти, кликнете върху картинката, която бихте искали да опитате:
![]() |
Кексът на баба |
![]() |
Шоколадов къпкейк |
![]() |
Маслени сладки |
Коментари
Публикуване на коментар