Погачата на Клара и новото начало, което не пита


Кога започва новото начало? Дали се застъпва с края, дали има определена минута и секунда, или преминаваме към следващата стъпка бавно и постепенно, все още носейки праха от миналото, полепнал по нашите спомени? 



На тази дата преди 4 години преместих блога и всичките си публикации на нова платформа и създадох The Happy Beehive. Това начало започна върху вече изградена основа: години на писане и споделяне, експериментиране и учене, създаване и търсене. Новото начало за мен и всичко, което искам да споделя с вас, читателите на този блог, беше сладко и шоколадово. То обаче беляза и края на период в личния ми живот. Да, това определено беше от тези нови страници, на които си личи мастилото от предходната и то толкова много, че можеш да видиш обърнатите букви и дори да разчетеш по някоя и друга дума.



Днес обаче празнувам нещо ново, красиво и стряскащо различно. Нищо, съградено до този момент, не може да послужи като основа на тази глава в живота на много от нас, която започва от мига, в който станеш родител. Ето ме и мен, ето я и моята още съвсем малка дъщеря, с която днес ще празнуваме празника на детето и за първи път в живота си няма да поискам подарък за себе си, а ще взема такъв за нея. Това начало е пак сладко, но и трудно; обсебващо и съдбовно. То борави само с настоящето и носи очакване за бъдещето; изтрива миналото само с едно рязко движение, с едно вдишване, с това, че просто го има. 

Понеже е празник да имаш нещо толкова хубаво в живота си, за да посрещнем малката Клара подобаващо и да я представим на най-близките, организирахме нещо средно между погача и baby shower само за жени. Имаше сладък бар, усмивки, много подаръци, пита, която не беше сладка, сладки, които бяха в бяло и розово (как иначе!), стена за снимки и много, много малко пространство, което се запълни с обич и хубава енергия. 




За сладкия бар приготвих редовните маслени сладки, кекса на баба, любимите ни шоколадови мъфини и за първи път - cake pops - малки топчета от натрошен сладкиш, топнати в глазура и напомнящи близалка. Имаше сладкиши и от бабите, а таткото приготви домашна лимонада. Повечето рецепти вече съм публикувала в блога, а днес ще споделя и тази за близалките cake pops:



За тестото (основа) приготвих сладкиш Батенберг по рецепта от списание Good Food. Когато приготвих този сладкиш преди години, си дадох сметка, че е перфектен за блатове за торта, а и сам по себе си - лек, сладък, сочен с много приятна текстура. За да слепя трохите, на които направих блата, ми трябваше маслен крем (на практика - масло, пудра захар и една идея прясно мляко). Глазурата е заготовка от Wilton, която идва под формата на копченца и се разтопява в микровълнова фурна. 

Необходими продукти:


  • 175 г меко масло
  • 175 г кафява захар
  • 140 г брашно
  • 5 г бакпулвер
  • 50 г смлени бадеми
  • 3 яйца, средни по размер

За маслената "спойка":

  • 70 г меко масло
  • 120 г пудра захар
  • 1 мерителна с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне: 

  1. Може да сложите всички съставки за блата в купата и да ги разбиете или като цивилизовани хора, първо да разбиете маслото със захарта, да добавите яйцата, които сте разбили с вилица предварително и накрая да сложите сухите съставки, като пресявате брашното заедно с бакпулвера и добавите бадемите накрая.
  2. Изсипете в удобна тава спрямо желанията ви - ако правите оригиналната рецепта, ви трябва правоъгълна, ако правите блат за торта - кръгла. В зависимост от диаметъра, ще получите по-добел или по-тънък блат, което за целта на тази рецепта няма никакво значение. Печете в средата на фурната на 160 градуса, докато забодена клечка в сладкиша не излезе суха. След като го извадите от фурната, оставете го 10 минути да почине, преди да го поставите на решетка да изстине.
  3. Натрошете изстиналия блат на трохи (става много лесно само с ръце). Подгответе масления крем, като смесите и разбъркате съставките. Обединете трохите и крема, оформете тесто с ръце и го разпределете на малки топчета, които трябва да приберете в хладилника за половин час. Съвет: наредете ги в тава върху хартия за печене, за да ги отделите лесно и да ви е удобно.
  4. Междувременно разтопете глазурата. След като топчетата се охладят, вземете от пластмасовите клечки, топнете единия връх в глазурата, за да направите спойка и го забийте в топчето. Потопете топчето в глазурата и завъртете, така че да се покрие цялото. Извадете и оставете върху хартията за печене, докато стегне. Ако желаете, декорирайте със захарни фигурки, докато е още лепкаво и течно.

За другите рецепти, кликнете върху картинката, която бихте искали да опитате:

Кексът на баба

Шоколадов къпкейк

Маслени сладки


Коментари

Популярни публикации