Рецепти от календара - юни (кекс с лавандула)


Покрай топлото време и веселите слънчеви лъчи май на всеки му е няколко идеи по-романтично и по-ведро на душата. Началото на това лято при нас беше белязано с един куп празници на близки и приятели - от бал, през сватба, та до раждане на малък бонбон (нашият бъдещ кръщелник). Междувременно блогът в сегашния му вид стана на две години, но не ми остана време да почета по някакъв начин датата, защото като една медоносна пчела вадих мед, хвърчах по задачи и се подготвях за една или друга среща с любими хора. 

Празнувах толкова много поводи през последните седмици, а си знам, че предстоят още повече, затова трябва да навия ръкави и да се впусна в сладка подготовка. Да, дори удоволствието изисква някакво старание, за да е пълно. Като например кексът с лавандула: вече не си представям летен пикник и разходка без неговото присъствие в лакомите ръце на всички присъстващи! Рецептата е от рубриката, в която ви представям реализирани идеи от стари кулинарни календари, които от мързел или друго така и не съм опитвала до този момент, но сега педантично изпълнявам за блога. Ех, ако беше толкова приятно и забавно да поправяш всички грешки и пропуски, животът щеше да е далеч по-хармоничен. И вкусен!

Кекс с лавандула



Продуктите..

... са основни за сладкиш, но с щипка сушена лавандула*

  • 175 г меко масло
  • 175 г пудра захар
  • 3 леко разбити яйца
  • 175 г брашно с набухвател ИЛИ обикновено брашно с 5-6 г бакпулвер
  • 15 мл сушена лавандула (или 30 мл, ако са свежи цветчета)
  • 2.5 мл ванилов екстракт (аз го пропускам, но по рецепта го има)
  • 30 мл прясно мляко


Начин на приготвяне:

  1. Пригответе си малка тава за торти (около 20 см) или форма за кекс. Намажете с мазнина по стените и покрийте с тънък слой брашно (това е в случай на неправилна форма, иначе си знаете - с хартия за печене).
  2. В голяма купа разбийте маслото и захарта, докато се образува пухкава смес. 
  3. Постепенно добавете яйцата едно по едно, като разбивате сместа до усвояване. 
  4. Добавете сухите съставки: брашно, лавандула и ванилия, след което смесете, но вече с шпатула. 
  5. Добавете млякото и разбъркайте.
  6. Изсипете сместа във формата, която се избрали, и печете на 160 градуса до златисто. (Между другото винаги пека на 160, макар по рецепта градусите да са 180, но моята фурна е страшно силна и много бърза да си свърши работата. Винаги е добра идея да проверявате готовността на печивото с дървено шишче - ако полепне мокра смес, му трябва още печене).



Рецептата може да бъде направена и на малки кексчета, които да покриете с връх от пухкав крем. Поне това мисля да направя аз при следващото ѝ изпълнение.

В календара са дали следната идея: ако искате, може да замените захарта с лавандулова захар. Прави се по следния начин: разбърквате 15 мл изсушена лавандула с 1 кг пудра захар. Затваряте в буркан, в който няма шанс да влезе въздух, за около месец, като от време на време разтръсквате. Преди да я използвате, пресейте листенцата лавандула. Може да се добавя и в други десерти и напитки.


* Сушена лавандула си донесох от Нашмаркт във Виена, но съм сигурна, че може да откриете и тук в магазини за деликатеси, в билкови магазини или на някое пазарче, както и от частни лица, които си отглеждат цветя и билки в двора. 
** Кексът е толкова жълт, не защото съм прекалила с контраста, а защото е с домашни яйца. На живо си беше с точно толкова наситен цвят. Ако използвате купени яйца, сместа ще е по-бяла, може би леко сивкава, но пък лавандулата ще изпъква повече.
*** За съжаление не успях да снимам кекса в цялост, а и в частност (на парченца), защото нали... ;)

Коментари

  1. Ех, лятото зове!
    И аз съм забелязала, че баш домашните яйца дават много наситено жълт цвят на печивата и дори онези, които се предлагат като от свободно отглеждани кокошки не могат да го постигнат.
    Между другото си мисля, че снимката с отрязания кейк (предпоследната в публикацията) е много по-добра, ако той беше цял. Тъй че, не се тревожи за целостта му. :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А пък аз като издирвах повече информация за лавандула, си припомних една твоя публикация с лавандулови бисквити. :) Не знам дали още го има този магазин, но слагам линкче, в случай че някой се вдъхнови и му трябва материал, било то за кекс или бисквитки: http://www.kulinarno-joana.com/2010/05/be-fit/

      Изтриване
    2. Да, има го BeFit. И лавандула има там. :-)
      Благодаря, че сподели.

      Изтриване
  2. Първо честита блогогодинка! Пожелавам ти още много години да имаш повод да празнуваш на датата на създаването му. Дори да не си го отбелязала почетно - с десерт, важното е, че не си забравила датата, нали?! Интересен кекс с лавандула. Хареса ми. Съвсем изчистен и много нежен, но в същото време страшно ароматен е бил.
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Торта нямаше, но понеже уважавам датата много (1-ви юни), цял ден си доставях някакви малки радости. Понеже, както знаем, за да оцелее детето в теб, трябва редовно да го глезиш. :D хехе

      Изтриване
  3. Да са ти честити всички поводи и все така да е вдъхновено тук в кошера. :) Честити две годинки!
    Прегръдка от мен, Девора! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Девора, не съм опитвала никога лавандула, даже не съм и виждала растението, срамота, а:)
    Ще потърся, кекса звучи интересно с нея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хич не е срамота, аз също за първи път опитах сладкиш с лавандула. :)

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации