Рецепти от календара - юни (кекс с лавандула)
Покрай топлото време и веселите слънчеви лъчи май на всеки му е няколко идеи по-романтично и по-ведро на душата. Началото на това лято при нас беше белязано с един куп празници на близки и приятели - от бал, през сватба, та до раждане на малък бонбон (нашият бъдещ кръщелник). Междувременно блогът в сегашния му вид стана на две години, но не ми остана време да почета по някакъв начин датата, защото като една медоносна пчела вадих мед, хвърчах по задачи и се подготвях за една или друга среща с любими хора.
Празнувах толкова много поводи през последните седмици, а си знам, че предстоят още повече, затова трябва да навия ръкави и да се впусна в сладка подготовка. Да, дори удоволствието изисква някакво старание, за да е пълно. Като например кексът с лавандула: вече не си представям летен пикник и разходка без неговото присъствие в лакомите ръце на всички присъстващи! Рецептата е от рубриката, в която ви представям реализирани идеи от стари кулинарни календари, които от мързел или друго така и не съм опитвала до този момент, но сега педантично изпълнявам за блога. Ех, ако беше толкова приятно и забавно да поправяш всички грешки и пропуски, животът щеше да е далеч по-хармоничен. И вкусен!
Кекс с лавандула
Продуктите..
- 175 г меко масло
- 175 г пудра захар
- 3 леко разбити яйца
- 175 г брашно с набухвател ИЛИ обикновено брашно с 5-6 г бакпулвер
- 15 мл сушена лавандула (или 30 мл, ако са свежи цветчета)
- 2.5 мл ванилов екстракт (аз го пропускам, но по рецепта го има)
- 30 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
- Пригответе си малка тава за торти (около 20 см) или форма за кекс. Намажете с мазнина по стените и покрийте с тънък слой брашно (това е в случай на неправилна форма, иначе си знаете - с хартия за печене).
- В голяма купа разбийте маслото и захарта, докато се образува пухкава смес.
- Постепенно добавете яйцата едно по едно, като разбивате сместа до усвояване.
- Добавете сухите съставки: брашно, лавандула и ванилия, след което смесете, но вече с шпатула.
- Добавете млякото и разбъркайте.
- Изсипете сместа във формата, която се избрали, и печете на 160 градуса до златисто. (Между другото винаги пека на 160, макар по рецепта градусите да са 180, но моята фурна е страшно силна и много бърза да си свърши работата. Винаги е добра идея да проверявате готовността на печивото с дървено шишче - ако полепне мокра смес, му трябва още печене).
Рецептата може да бъде направена и на малки кексчета, които да покриете с връх от пухкав крем. Поне това мисля да направя аз при следващото ѝ изпълнение.
В календара са дали следната идея: ако искате, може да замените захарта с лавандулова захар. Прави се по следния начин: разбърквате 15 мл изсушена лавандула с 1 кг пудра захар. Затваряте в буркан, в който няма шанс да влезе въздух, за около месец, като от време на време разтръсквате. Преди да я използвате, пресейте листенцата лавандула. Може да се добавя и в други десерти и напитки.
* Сушена лавандула си донесох от Нашмаркт във Виена, но съм сигурна, че може да откриете и тук в магазини за деликатеси, в билкови магазини или на някое пазарче, както и от частни лица, които си отглеждат цветя и билки в двора.
** Кексът е толкова жълт, не защото съм прекалила с контраста, а защото е с домашни яйца. На живо си беше с точно толкова наситен цвят. Ако използвате купени яйца, сместа ще е по-бяла, може би леко сивкава, но пък лавандулата ще изпъква повече.
*** За съжаление не успях да снимам кекса в цялост, а и в частност (на парченца), защото нали... ;)
Ех, лятото зове!
ОтговорИзтриванеИ аз съм забелязала, че баш домашните яйца дават много наситено жълт цвят на печивата и дори онези, които се предлагат като от свободно отглеждани кокошки не могат да го постигнат.
Между другото си мисля, че снимката с отрязания кейк (предпоследната в публикацията) е много по-добра, ако той беше цял. Тъй че, не се тревожи за целостта му. :-)
А пък аз като издирвах повече информация за лавандула, си припомних една твоя публикация с лавандулови бисквити. :) Не знам дали още го има този магазин, но слагам линкче, в случай че някой се вдъхнови и му трябва материал, било то за кекс или бисквитки: http://www.kulinarno-joana.com/2010/05/be-fit/
ИзтриванеДа, има го BeFit. И лавандула има там. :-)
ИзтриванеБлагодаря, че сподели.
Първо честита блогогодинка! Пожелавам ти още много години да имаш повод да празнуваш на датата на създаването му. Дори да не си го отбелязала почетно - с десерт, важното е, че не си забравила датата, нали?! Интересен кекс с лавандула. Хареса ми. Съвсем изчистен и много нежен, но в същото време страшно ароматен е бил.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната седмица!
Благодаря! Торта нямаше, но понеже уважавам датата много (1-ви юни), цял ден си доставях някакви малки радости. Понеже, както знаем, за да оцелее детето в теб, трябва редовно да го глезиш. :D хехе
ИзтриванеДа са ти честити всички поводи и все така да е вдъхновено тук в кошера. :) Честити две годинки!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен, Девора! :)
И от мен, Гери! :*
ИзтриванеДевора, не съм опитвала никога лавандула, даже не съм и виждала растението, срамота, а:)
ОтговорИзтриванеЩе потърся, кекса звучи интересно с нея!
Хич не е срамота, аз също за първи път опитах сладкиш с лавандула. :)
Изтриване